Cautare
, Staff

Lideri |
|

Sergiu Oprescu a fost ales pentru un nou mandat în fruntea Asociaţiei Române a Băncilor

Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă astăzi a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor unor membri.
sergiu oprescu

Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Sergiu Oprescu (Alpha Bank), care a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Director, pentru al doilea mandat, iar Luminița Delia Runcan a fost desemnată ca vicepreședinte.

Radu Grațian Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al ARB, iar conducerea executivă a ARB este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu.

În plus, astăzi, au fost aleși membri Francois Bloch (BRD – Groupe Societe Générale), Mihaela Bitu (ING Bank România), Dan Sandu (Intesa Sanpaolo Bank), la care se adaugă membrii existenți – Cornel Theodor Stănescu (Marfin Bank România) și Ion Popovici (Leumi Bank).

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

Există o complementaritate mare între sistemul bancar și ceilalți membri ai pieței financiare, avem nevoie de o bună funcționare a tuturor piețelor și de o bună corelare în dezvoltarea echilibrată a acestora, precum și de stabilitate și predictibilitate. Ne vom asuma rolul de principal coagulator al industriei financiare”, a declarat Oprescu.

ARB reprezintă întreaga piață bancară formată din 36 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar și care s-a extins prin includerea a șase noi membri afiliați, companii non-bancare. Companiile de consultanță Deloitte România, EY România, Mazars România, instituția emitentă de monedă electronică Orange Money și societățile de avocatură Stoica & Asociații și Avram Marieta au devenit primele companii non-bancare membri afiliați ai ARB.

Schimbările tot mai dinamice din economie şi societate necesită o cooperare tot mai strânsă a sistemului bancar cu instituții non-bancare, pentru susţinerea unei dezvoltări continue şi sustenabile. Le mulțumim noilor membri care ni s-au alăturat şi care şi-au exprimat astfel suportul pentru un dialog continuu și aplicat ȋntre sectoare diverse ale mediului de afaceri, precum şi pentru inițiativele și programele care contribuie la dezvoltarea economică a României”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al ARB.

Sistemul bancar românesc și-a menținut stabilitatea structurală pe parcursul acestui an, indicatorii de solvabilitate și lichiditate fiind la un nivel adecvat, cu peste 38% lichiditate imediată, au mai arătat repezentanții Asociației.

Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar era de 18,86%, la finele lunii decembrie 2017. Menținerea indicatorului de solvabilitate peste dublul pragului minim stabilit conform cadrului de reglementare european CRD IV/CRR, de 8%, s-a făcut ȋn principal prin aport de capital suplimentar din partea acționarilor. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar”, au mai anunțat reprezentanții ARB.

Cu o tradiție de 27 de ani, ARB este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și în 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 24 de comisii tehnice.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii