Acest lucru derivă din faptul că vor fi afectați viitorii clienți, mediul de business, deponenții și debitorii care, chiar cu eforturi, au reușit să își plătească ratele la bancă.
Banca Națională a României (BNR) a dezvăluit care ar fi cifra cu impact asupra sistemului bancar, aproximativ 2-4 miliarde de lei, însă acesta este doar primul impact al dării în plată, după cum afirmă Sergiu Oprescu.
BRD majorează la 50% avansul pentru credite ipotecare în euro
„După promulgarea Legii se dau case în plată, băncile vor fi obligate să le vândă, crește oferta pe piață. Pentru a se proteja de risc, băncile vor înăspri condițiile de creditare. În acest fel, crește oferta, scade cererea, scade prețul, apoi, când prețul scade și alți clienți, care până atunci își plăteau creditele, vor fi stimulați să apeleze la legea dării în plată. Unde se oprește acest cerc vicios? Cine plătește?”, a declarat Sergiu Oprescu în cadrul unei conferințe la care au participat președinții principalilor jucători din domeniul bancar.
Băncile vor fi obligate, astfel, să constituie provizioane pentru a compensa riscul apărut ca urmare a apariției acestei legi, chiar dacă nu există încă imobile date în plată, acest fapt va diminuând resursele băncilor pentru alocarea de noi credite.
„Ce ne îngrijorează nu e impactul în sistemul bancar, care e semnificativ, ci impactul asupra României”, a declarat Steven Van Groningen, întărind ideea susținută de Sergiu Oprescu.