Cautare




, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Sergiu Oprescu (ARB): Impactul legii dării în plată va afecta mai degrabă societatea decât băncile

Pierderile care vor fi generate de adoptarea Legii privind darea în plată vor fi mult mai importante pentru întreaga societate decât cele pe care le vor suferi, în mod direct, băncile comerciale, a declarat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
conferinta

Acest  lucru derivă din faptul că vor fi afectați viitorii clienți, mediul de business, deponenții și debitorii care, chiar cu eforturi, au reușit să își plătească ratele la bancă.

Banca Națională a României (BNR) a dezvăluit care ar fi cifra cu impact asupra sistemului bancar, aproximativ 2-4 miliarde de lei, însă acesta este doar primul impact al dării în plată, după cum afirmă Sergiu Oprescu.

BRD majorează la 50% avansul pentru credite ipotecare în euro

„După promulgarea Legii se dau case în plată, băncile vor fi obligate să le vândă, crește oferta pe piață. Pentru a se proteja de risc, băncile vor înăspri condițiile de creditare. În acest fel, crește oferta, scade cererea, scade prețul, apoi, când prețul scade și alți clienți, care până atunci își plăteau creditele, vor fi stimulați să apeleze la legea dării în plată. Unde se oprește acest cerc vicios? Cine plătește?”, a declarat Sergiu Oprescu în cadrul unei conferințe la care au participat președinții principalilor jucători din domeniul bancar.

Senatul a aprobat programul Prima Casă în Legea dării în plată și a admis plafonul maxim de 150.000 de euro solicitat de BNR

Băncile vor fi obligate, astfel, să constituie provizioane pentru a compensa riscul apărut ca urmare a apariției acestei legi, chiar dacă nu există încă imobile date în plată, acest fapt va diminuând resursele băncilor pentru alocarea de noi credite.

„Ce ne îngrijorează nu e impactul în sistemul bancar, care e semnificativ, ci impactul asupra României”, a declarat Steven Van Groningen, întărind ideea susținută de Sergiu Oprescu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii