FacebookTwitterLinkedIn

În criză se validează liderii pentru că, pe vremuri bune, oricine poate să încerce sau să pară lider“, spune Şerban Roman, Vice-President Enterprise Investors. Însă nu doar pandemia verifică rezistența liderilor în fața provocărilor. Invitatul Forbes prezintă modul în care evaluează companiile și, mai ales, liderii, în cadrul ediției 21 din serie de evenimente Forbes Reinventarea României. 

Noi investim minim 20 de milioane de euro și mergem până la 75 de milioande de euro“, explică Şerban Roman adăugând faptul că, în România, Enterprise Investors a investit aproximativ 200 de milioande de euro în diverse domenii precum retail, telecom, IT, materiale de construcții, etc. Datorită portofoliului diversificat, criteriile de selecție a companiilor pot fi mult mai rigide. 

Ne uităm după creștere și investim doar dacă, în urma analizei, simțim că este un potențial să se dubleze, să se tripleze, ideal în 5 ani, în medie. Și asta înseamnă, de fapt, că pentru a exista acest potențial de triplare, sunt mai multe puncte pe care trebuie să le validăm: Una este piața și industria și dacă compania în sine este bine poziționată în trendurile care se întâmplă“, explică Şerban Roman. De asemenea, invitatul Forbes specifică faptul că  Enterprise Investors  încearcă să folosească experiența din cele 150 de companii în care a investit, în vederea unei bune decizii.

Chiar dacă observăm că trendul este bun și industria este bună, ne uităm și la cine execută. Trebuie să existe capacitate și dorință și să fim siguri că echipa de management sau fondatorul este pregătit, vrea să dea un boost companie, și să intre într-un program de creștere accelerată. La fel de mult ca și compania, contează echipa de management“, adaugă Vicepreședintele Enterprise Investors , subliniind importanța reputației antreprenorului.

Comparativ cu situația din Polonia, acolo unde fondul de investiții deține mai multe parteneriate, Şerban Roman remarcă diferențe la nivel de mindset: “Cred că antreprenorul român est puțin îngrijorat, nu e confortabil, și asta se vede nu numai în parteneriatul unui fond de investiții. Cred că fiecare ar vrea să fie în poziția de lider, să dicteze, crede că el știe mai bine, este puțin greu să accepte părerile. Dar văd că începe să se schimbe încet, încet. Sunt antreprenori care sunt dispuși și înțeleg că a face parteneriat cu un fond de investiții îl ajută din foarte multe puncte de vedere.”

Cu toate acestea, Şerban Roman încurajează antreprenorii să își țină echipele motivate, să celebreze micile succese și să nu aștepte să apeleze la un fond de investiții, dacă simt că au nevoie de bani și dorință de creștere.