
De peste 20 de ani, Cărturești reprezintă locul în care iubitorii de cărți se refugiază. Prima verigă din lanțul acestui brand a fost inaugurată în anul 2000 de către doi prieteni, Nicoleta Dumitru și Șerban Radu. Astăzi, Cărturești cuprinde 37 de librării în 17 orașe, iar co-fondatorii dețin o principală viziune: se poate face business etic în România, cu condiția să lucrezi cu sufletul omului, și nu cu banii lui.
“Evident că multe lucruri s-au mutat online. Ce am observat, chiar și după lockdown, pe măsură ce restricțiile se rastrângeau și informațiile păreau să fie mai optimiste, oamenii reveneau în criteriul fizic. Pe măsură ce numărul de cazuri creștea și se înăspreau restricțiile, era din nou o scădere a traficului“, prezintă Șerban Radu – Cofondator Cărturești. Pandemia a avut un impact vizibil asupra afacerii, ne spune invitatul ediției #retailrevolution a emisiunii online Reinventarea României. Vânzările din librării, în perioada stării de urgență, au fost stopate complet, iar per total, Șerban Radu estimează o scădere de peste 70%. “Noi am terminat anul cu o scădere“, spune el, deși au încercat să inoveze business-ul de câte ori au avut ocazia.
“Vrem să facem o grămadă de lucruri și am reușit să punem în practică anul trecut, dar încă mai sunt multe“, adaugă co-fondatorul. Drept urmare, Cărturești a organizat evenimente online, vizite virtuale prin platforma Whatsapp, și a introdus chiar și comenzile prin telefon: “Comanzi și îți livrăm în parcarea mall-ului sau în fața magazinelor, o chestie care a fost la modă în State, dar la noi nu a prins“, explică el. De asemenea, Cărturești și-a extins parteneriatele cu o serie de platforme de delivery și cu mai multe centre comerciale. “Cred că, dacă am coopera mai mult în societate, și acesta este un lucru care poate fi îmbunătățit la noi, e o oportunitate, am duce-o mai bine“, mai punctează Șerban Radu.
Întreaga industrie s-a confruntat cu o serie de provocări, întrucât pandemia a blocat toate procesele. “Pentru că noi suntem cea mai mare rețea de librării în termeni de vânzări, avem și o responsabilitate vizavi de ecosistemul nostru, care a fost afectat. În momentul în care s-au închis toate librăriile a fost foarte greu și pentru editori, pentru că noi nu am mai putut să facem plăți ca înainte, și atunci a fost foarte mult de lucru și pe partea asta, să încercăm să ne strângem împreună și să trecem cumva prin perioada asta“, explică el. Și nu a fost simplu, mai adaugă, întrucât majoritatea operatorilor cu care colaborează sunt IMM-uri ori start-up-uri. “Și atunci am lucrat cumva pe toate fronturile. Apropo de norocul cu echipa, cred că am fost binecuvântați cu o echipă care a dus lucrurile mai departe și în contextul în care eu, poate, eram cu săptămânile dus pe măsurile astea de suport pentru industrie, pentru ecosistemul nostru. Și asta a fost o componentă importantă, pentru că aici chiar nu puteam unii fără ceilalți“, mărturisește Șerban Radu.
Pentru anul în curs, Cărturești își propune să continue colaborările și să ofere consumatorilor, ca și până acum, un loc în care pot găsi puțină fericire. Până atunci, Șerban Radu ne sfătuiește: “Despre reinventare: să nu ne atașăm de rezultate. Dacă te atașezi de rezultate trecute sau de planuri de viitor, rămâi încremenit.”