Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

În septembrie, Bucureștiul îmbracă haine de festival

Pandemia a afectat considerabil zona culturală, multe manifestări fiind amânate pentru 2021. În București, organizatorii de festivaluri au decis să se adapteze noii realități și să redea publicului speranța oferindu-i artă contemporană de calitate.
 aboneaza-te
BIDFF


Bucharest International Dance Film Festival (3 – 6 septembrie), la a șasea ediție
Unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans se pregătește de o nouă ediție, care va avea loc în perioada 3 – 6 septembrie, la București. Datorită noilor restricții, toate proiecțiile festivalului vor avea loc în aer liber. Cea de-a șasea ediție ediție BIDFF va cuprinde trei secțiuni dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferințe și alte surprize pentru cinefili.
„Anul acesta tema ediției este utopie/distopie. Cu accent în imaginație, în potențialul său inovator, critic sau transformator și folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecția filmelor de dans din acest an le evidențiază, își au mizele în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie.”, spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.
EMA, în regia lui Pablo Larraín, este filmul care va rula în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco.
Pablo Larraín este unul din cei mai apreciați regizori și producători din Chile, filmele sale fiind recunoscute pentru perspectivele curajoase, creative, neobișnuite și critice de abordare a subiectelor și realităților țării sale. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt: El Club (2015), câștigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Berlinale, Neruda și Jackie (2016) care s-au bucurat de un enorm succes internațional („Jackie”  fiind nominalizat, printre altele, la Premiile Oscar și la Globul de Aur).

Art Safari (11-20 septembrie 2020): Guerilla Girls, Petrașcu și Bălașa
Printre noutățile anunțate în cadrul ediției din acest an a Pavilionului de Artă București, Art Safari, se numără o expoziție în premieră națională semnată de Guerrilla Girls, grup a cărui artă a făcut înconjurul lumii și o expoziție dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru înainte de 1990. De asemenea, maestrul Gheorghe Petrașcu va fi omagiat prin cea mai mare expoziție care îi este dedicată în ultimii 50 de ani. O altă noutate a acestei ediții este faptul că Art Safari va organiza și o expoziție care va avea în centru lucrări de artă create de copii în perioada în care au stat în izolare.
„În ultimele luni, arta a găsit căi neașteptate pentru a ne face viața mai frumoasă și a ne da speranță. Oamenii au putut vizita virtual cele mai frumoase muzee ale lumii și s-au bucurat de piese de teatru și spectacole în fața ecranelor. Iar vestea redeschiderii muzeelor în luna mai a stârnit multă emoție în rândul iubitorilor de frumos.
Cei mici au desenat în această perioadă speranță, o lume în care primăvara vine mai repede, iar culorile fac totul mai frumos. Suntem curioși să vedem cum au simțit cei mici perioada #stamacasa, așa că le vom răsplăti creativitatea, expunându-le lucrările la Art Safari, eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București, prin Expo Arte, și UNESCO”, spune Ioana Ciocan, Director General Art Safari București.
Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar Art Safari se va face după testarea temperaturii, iar traseul va fi unul de tip circuit unidirecțional. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe toată durata vizitei.

Bucharest International Film Festival (27 august – 3 septembrie)
Patru scurtmetraje ce vorbesc despre provocările cu care se confruntă societatea au fost selectate în noua ediție Bucharest International Film Festival. Intitulată „Socially United in Cinema”, secţiunea al cărei curator este Kristina Cepraga va prezenta publicului BIFF scurtmetrajele „Bismillah”, de Alessandro Grande, premiat cu un trofeu David Di Donatello în 2018; „Down the River”, de Dan Jacobson, povestea unui agent etiopiano-israelian care lucrează sub acoperire pentru Mossad; „Destino”, de Kristina Cepraga Goodwin; şi „Inverno”, de Giulio Mastromauro.
Bucharest International Film Festival se desfășoară anul acesta între 27 august şi 3 septembrie în aer liber, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart şi în curtea Operei Comice pentru Copii, dar va avea şi o componentă online. Juriul ediţiei de anul acesta va fi alcătuit din criticul de film Manuela Cernat, Dana Bunescu şi regizorul Bogdan Mureşanu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii