FacebookTwitterLinkedIn

Ce înseamnă Aikido și care este filozofia pe care o îmbrățișează?

Aikido este o artă marțială japoneză și, pe scurt, înseamnă calea armonizării energiilor. A fost numită așa pentru că, pe lângă partea strict marțială – de tehnici și eschive, vine cu o abordare nouă și total difertă – de la a avea un adversar cu care să lupți, la a avea un partener alături de care să te pregătești și să devii mai bun. Astfel, O Sensei, Morihei Ueshiba – fondatorul Aikido-ului, a dus arta marțială către partea educativă, de îmbunătățire a calității vieții, de rezolvare pașnică a conflictelor, punând accent, în special, pe dezvoltarea armoniei și a păcii.

Prin ce se deosebește Aikido de alte stiluri de arte marțiale?

Majoritatea experților la nivel mondial consideră că Aikido-ul este esența artelor marțiale japoneze. De ce? Pentru că O Sensei a practicat mai multe arte marțiale – a fost un maestru al sabiei, al bastonului, al suliței precum și al jujitsu-ului – și le-a adus pe toate acestea împreună sub o nouă filozofie.

În plus, în Aikido nu există competiţie, singura competiţie fiind cu tine însuţi. Practicanții de Aikido nu întră în luptă reală, iar partea marțială – acea parte periculoasă, ajunge să fie dezvoltată fără a fi nevoie să-ți învingi ”adversarul”. Din acest punct de vedere, Aikido-ul nu este considerat sport. Bineînțeles, există o componentă de exprimare sportivă, însă concursurile de Aikido nu sunt competitive, ci demonstrative, bazându-se strict pe colaborare între cei doi parteneri.

Ce beneficii are practicarea Aikido-ului asupra copiilor?

Pentru că vorbim despre o artă marțială, vorbim, implicit, de mișcare continuă și – prin urmare – de o serie de beneficii fizice. Prin practicarea Aikido-ului, copiii își dezvoltă elasticitatea, capacitatea de coordonare, forța fizică. Devin mult mai dinamici și rezistenți. Își îmbunătățesc postura corpului și se dezvoltă armonios. Iar complexitatea tehnicilor și a exercițiilor făcute în cadrul Aikido-ului nu este egalată în niciun alt sport, partea marțială – în general – aducând un plus pregătirii fizice pentru orice sportiv.

Apoi, este interesant cum, învățând cum să cadă și să se rostogolească în siguranță – pentru că Aikido-ul se bazează, în principal, pe partea de a arunca partenerul – copiii învață, la nivel psihic, să se ridice indiferent de greutatea pe care o întâmpină. În timp, acești copii sunt foarte greu de doborât.

În egală măsură, Aikido-ul îi ajută pe copii să-și controleze reacțiile, să fie mai disciplinați, să aibă mai multă încredere în ei și să se dezvolte armonios din punct de vedere emoțional. Altfel spus contribuie la dezvoltare fizică, psihică și intelectuală a copilului.

Ce abilități deprinse din Aikido pot fi transpuse în viața de zi cu zi?

Principiile acestui sport sunt aplicate cu ușurință în viața de zi cu zi. De la atenție, concentrare și până la disciplină, auto-apărare și rezolvare pașnică a conflictelor. Practica îi ajută pe copii să învețe mai bine la școală, să se concentreze, să-și facă prieteni, să respecte reguli și să aibă un comportament adecvat. Până la urmă, Aikido este o formă de dezvoltare personală, iar cei care îl practică sunt puși în situația de a se auto-perfecționa continuu.

De la ce vârstă pot veni copiii la Aikido?

Aikido-ul se poate practica de la vârsta 4-5 ani. În principiu, avem o perioadă de evaluare a copiilor mici, în care observăm dacă sunt sau nu pregătiți să continue antrenamentele Aikido.

Aikido e potrivit, mai degrabă, copiilor firavi sau și celor violenți din fire?

Așa cum a fost el creat, Aikido reușeste să ajungă la toți. Însuși fondatorul O Sensei era un om scund și firav, dar asta nu l-a împiedicat să practice această artă marțială până în ultima lui zi de viață. Așadar, Aikido e potrivit pentru copii, bărbați și femei de orice vârstă și temperament, deoarece Aikido te face să-ți conștientizezi limitele și să lucrezi cu ele, asftel încât să te autodepășești atunci când este nevoie.

Într-adevăr, există mitul că Aikido transformă un copil ninja într-unul blând, iar pe cel blând în ninja. Nu, nu-i așa! Însă, clar, practicarea Aikido-ului îi ajută pe copiii cu probleme de comportament, fie ei agresivi, cu probleme de concentrare sau, pur și simplu, neastâmpărați. Cu toate acestea, nu le putem cere copiilor de azi să fie ca cei de acum 30 de ani și nici măcar ca cei de acum 10 ani. Ei au nevoie de mai multă atenție și interacțiune, iar dacă le oferi un program corect și cu activități de grup, ei uită până și de tehnologie, devin cooperanți, se disciplinează, ușor usor renunță la violență, pentru că își dă seama că nu e nevoie, se simt acceptați și ajutați de colegi

Cea mai importantă lecție pe care o învață copilul practicând Aikido?

Cred că iubirea de ceilalți. Față de colegul tău, aproapele tău și, poate chiar, față de un necunoscut. Nimeni nu le spune copiilor ”Iubește-ți aproapele!”, dar prin modul în care se face antrenamentul, prin exercițiile care se execută și prin felul în care te lași condus de partenerul tău, înveți – fără să-ți dai seama – să devii empatic. Vine de la sine.