Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

Senatul a adoptat legea privind votul prin corespondență

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile prezidențiale, parlamentare și europarlamentare. Alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere transmisă ambasadei sau printr-un formular online, informează Agerpres.
vot

Printr-un amendament adus la Comisia de cod electoral propunerii, alegătorii din străinătate își pot exprima votul în alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea „vot prin corespondență”.

Alegătorul depune o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciuliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români domiciliați în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului prin care poate dovedi reședința, în cazul cetățenilor români cu reședința în străinătate.

Totodată, alegătorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziție online de Autoritatea Electrorală Permanentă, la care anexează o fotografie a pașaportului cu menționarea statului de domiciuliu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința.

În ziua votării, după închiderea urnelor (ora 21:00),  Biroul electoral pentru votul prin corespondență asigură desigilirea, numărarea voturilor și conemnarea rezultatelor votului în procesele verbale.

Senatul a adoptat inițiativa de lege cu 117 voturi pentru și zece voturi împotrivă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii