FacebookTwitterLinkedIn

Comenzile de producţie din Germania au crescut în martie cu 2,2% faţă de februarie, când au avansat tot cu 2,2% comparativ cu ianuarie. “Ca evoluţie recentă, veştile par a fi bune, dar la nivel anual, lucrurile stau diferit: comenzile de producţie au scăzut în martie şi februarie 2013 faţă de aceleaşi luni din 2012 (cu 0,4% şi, respectiv, 0,2%). În acelaşi timp, comenzile de producţie trebuie privite inclusiv în contextul şomajului: numărul de şomeri din Germania a înregistrat în aprilie a doua lună consecutivă de uşoară creştere; ca pondere nu a fost o creştere mare, dar semnalul este negativ”, a precizat Cătălin Bușa.

Pe de altă parte, producţia industrială din Franţa a scăzut în martie cu 0,9% comparativ cu februarie, când a înregistrat un plus de 0,8%; în ianuarie, producţia industrială franceză a marcat un declin de 0,8%. Deficitul Franţei, a doua mare economie a zonei euro, a scăzut anul trecut de la 5,3% din PIB în 2011 la 4,8%, dar peste ţinta de 4,5% anunţată de guvernul francez, în timp ce şomajul este la cota record de 11%, conform estimării Eurostat pentru luna martie.

Economia germană s-a contractat cu 0,6% în ultimul trimestru din 2012, iar cea franceză încearcă să reintre pe o pantă de creştere economică, după o scădere de 0,3% în ultimul trimestru din 2012 şi stagnare la nivelul întregului an trecut.

Revizuirile negative rămân probabile în continuare

“Vânzările retail au scăzut în zona euro, iar inflaţia s-a înscris pe panta periculoasă asupra căreia atrăgeam atenţia luna trecută, astfel încât a ajuns la 1,2% în aprilie, de la 1,7% în martie şi 1,8% în februarie; inflaţia şi preţurile în scădere indică cerere în scădere, care se va reflecta în continuare într-un nivel redus al producţiei industriale”, a spus Bușa.

Comisia Europeană a revizuit recent prognozele pentru 2013 şi anul viitor în ceea ce priveşte Zona Euro: scăderea economică din acest an va fi mai mare decât cea estimată anterior (respectiv 0,4%), iar creşterea de anul viitor- mai mică (1,2% în loc de 1,4%). Franţa va înregistra, cel mai probabil o scădere economică în 2013, în timp ce Germania se aşteaptă la o anumită creştere în acest an.

“Oficiali din UE şi FMI au arătat recent limitele politicii de austeritate; este clar că se vor contura alte diferite direcţii pentru stimularea relansării creşterii economice în regiune, dar definirea, implementarea şi obţinerea rezultatelor vor necesita timp, aşa încăt pare din ce în ce mai puţin probabilă o creştere de peste 1% a economiei Zonei Euro anul viitor”, a arătat Cătălin Bușa.