FacebookTwitterLinkedIn

De fapt, noul Seiko Astron este primul ceas solar cu GPS, care nu necesită nicio sursă externă de energie și care este în întregime autosustenabil. Slujindu-se doar de puterea luminii, se conectează la rețeaua GPS și indică ora cu o precizie atomică, fiind ajustat printr-o simplă apăsare de buton la toate cele 39 de zone orare de pe glob.

Orologerii niponi au avut nevoie de aproape zece ani pentru a crea acest model și își doresc să reediteze performanța prin care au schimbat modul de citire a timpului în 1969, odată cu lansarea primului ceas cu mecanism quartz. Pentru Astron, Seiko a dezvoltat tehnologii noi și a depus peste 100 de cereri de patente.

Pentru ca Astron să își poată identifica locația și să își mențină precizia de ceas atomic, e necesar să primească semnale de la cel puțin patru sateliți GPS care se află pe orbita terestră, la o altitudine de circa 20.000 de kilometri. Provocarea cu care s-au confruntat cei de la Seiko a fost energia necesară – de circa 10.000 de ori mai mult decât este nevoie pentru un ceas quartz standard. După un proces de cercetare și dezvoltare care a durat șase ani, Seiko a reușit să dezvolte un modul GPS extrem de eficient, proiectat special pentru ceasuri care, atunci când caută semnale, nu irosește energie cu sateliții pentru care recepția este slabă. Astfel, noul modul reușește să consume o cincime din electricitatea necesară unui modul GPS convențional.

O altă provocare a fost antena, care, pe de o parte, ar fi trebuit să fie foarte mare, imposibil de inclus într-o carcasă de dimensiuni normale, iar pe de altă parte recepția ar fi fost aproape inexistentă din cauza carcasei de metal. Seiko a inventat un tip cu totul nou de antenă, inelară, care a fost plasată sub geam, sporind astfel și calitatea recepției la un nivel excepțional.

De asemenea, Astron este dotat cu un senzor care gestionează ajustarea automată la zonele orare, evaluând cantitatea de energie stocată și condițiile anterioare de recepție a semnalului. Astfel, energia este conservată și se asigură o eficiență maximă în ceea ce privește conectarea la rețeaua GPS. O dată pe zi, când senzorul detectează lumină solară sau altă sursă de lumină puternică, Astron se conectează automat la un satelit GPS și, dacă este necesar, se auto-ajustează, pentru a-și menține rata de precizie de o secundă la fiecare 100.000 de ani.

Seiko Astron a fost lansat într-o ediție limitată la 2.500 de exemplare.