Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Seeding Knowledge sau cum arată educația prin ochii unui om de bine

O cunosc pe Arina de mult timp și știu cât și-a dorit să pună umărul la o schimbare în bine. În 2015 a găsit metoda perfectă – Seeding Knowledge Foundation, fundație caritabilă care și-a asumat de la bun început misiunea de a asigura o educație completă copiilor dornici de cunoaștere, dar cu resurse materiale reduse.  
proiect social 11

Pentru a deveni plantă roditoare, o sămânță are nevoie de condiții optime care să o stimuleze și să o sprijine până ajunge la maturitate. În mod similar, copiii au nevoie de un mediu propice evoluției lor pentru a deveni adulți împliniți. Cu acest crez în suflet, Arina și Victor Angelescu au înființat, în 2015, Fundația Seeding Knowledge.

De ce educație? Pentru că „educația este cheia pentru bunăstarea individului și a societății. Dar nu acea educație care marșează majoritar pe antrenarea proceselor mentale. Ci o educație care se adresează și trupului, poate chiar și spiritului“, spune Arina Angelescu, președinte Seeding Knowledge. Ea consideră că educația care se face în școli încă nu știe să primească ființa umană cu totul. Îi primește în mare parte doar creierul. Și nici pe acela nu îl pune la treabă cum trebuie. Însă oamenii sunt și trup, sunt și suflet. Au nevoi de a se împlini pe multiple planuri.

Arina crede că cea mai mare schimbare o poți genera când ești tu însuți generator de schimbare. Vorba parabolei. Ca să pasezi lumina, trebuie să o ai. „Așa că nu mă mai avânt în afirmații enorme despre ce vreau să produc în afara mea. Lucrez constant la mine, fac tot ce pot cu ce am acolo unde sunt și fac pași mici spre visul meu. Iar visul meu este să trăim pur și simplu bine. Când societatea își va dori asta, educația va deveni promotorul acestui lucru. E nevoie de vindecare, de conștientizare, de efort ca să fii mai bine“.

De la aceste premise a pornit fundația, având drept obiectiv să ofere o educație completă, care trece de cognitiv, unor copii care manifestă dorința de a se dezvolta, de a evolua dincolo de spațiul școlii, însă nu dispun de resurse financiare necesare.

 

Se poate face „viitor prin educație“

Fundația Seeding Knowledge demarează un program de burse educaționale – denumite Bursele „Viitor prin educație“. Acestea se adresează copiilor ambițioși și determinați din mediile defavorizate și presupun un pachet complet de servicii extrașcolare, adaptat specificului fiecărui bursier în parte. Programul este împărțit în patru piloni: dezvoltare personală, sport și mișcare, activități culturale și pregătire teoretică. Zece bursieri fac parte din acest program. Pornind de la pasiunile și visurile lor cele mai îndrăznețe, bursierii Seeding Knowledge se vor bucura de sprijin și îndrumare până la împlinirea vârstei de 18 ani.

„Fiecare elev avea talentul lui la care voia să lucreze, pasiunile și nevoile lui care au fost luate în calcul. Un băiat voia să facă șah, altul baschet, o fetiță și-a dorit să o sprijinim cu lecțiile de dans, iar un băiat voia să îl ajutăm să își depășească timiditatea. Și tot așa…“, poveștește Arina.

Chiar dacă programul este diferențiat în funcție de specificul fiecărui bursier, „timpul împreună“ are un loc însemnat în tot acest proces. Copiii s-au întâlnit cu toții în cadrul grupului de dezvoltare personală organizat săptămânal, la activități culturale sau tabere. După doi ani de activitate, bursele au fost extinse și către părinți. „Observasem că cei mici evoluează mai mult și mai frumos atunci când părinții sau familia sunt implicați în proces. Prin urmare, am încorporat și activități dedicate părinților, prin care să fie și ei parte din tot procesul de creștere al celor mici: dezvoltare personală de grup cu părinții, activități culturale, implicare în proiectele fundației“, subliniază Arina.

Generozitatea, energia și toate eforturile familiei Angelescu de a suștine copiii să-și urmeze calea nu rămân fără răsplată. Am întrebat-o pe Arina ce întâmplare o face să simtă că n-a dat greș înființând această fundație, iar ea a răsupuns că sunt multe momente, „însă unul e mai pregnant și anume faptul că, după ce am înființat fundația, am cunoscut-o pe cea care urma să devină fetița noastră, Rebeca. Și când mă gândesc că era să rateze înscrierea sau că ideea adopției ne-a venit urmărind un filmuleț cu ea în care răspundea la întrebarea: „Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai face să se întâmple?“ Iar ea a răspuns: „Mi-aș dori o familie.“ Tind să cred că sunt niște forțe care acționează asupra destinelor noastre, ajutând ca niște lucruri să se întâmple, deși cele mai mari șanse sunt ca ele să nu se întâmple”.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii