FacebookTwitterLinkedIn

Indiferent care este părerea lumii, „noi nu suntem deloc relaxați în ceea ce privește Covid. Îl luăm foarte în serios”, spune Agnes Wold, profesor de bacteriologie clinică la Universitatea din Gothenburg.

Deși la început mai multe voci au criticat modelul suedez drept „iresponsabil”, părerile au început să se schimbe recent, iar Organizația Mondială a Sănătății a decretat că strategia Suediei este corectă și ar trebui urmată pe termen lung.

Suedia, cu o populație de 10,3 milioane de oameni, are peste 21.500 de cazuri de Covid-19 și 2.653 de decese. Pe de altă parte, numărul deceselor pe cap de locuitor este mai mic decât an Marea Britanie, Franța și Spania, care au implementat măsuri foarte stricte de izolare, închizând practic viața socială și economia.

OMS a declarat vineri că Suedia oferă un model foarte bun pentru restul lumii, în ceea ce privește implementarea distanțării sociale ce poate fi implementată pe termen lung, eliminând astfel riscul unui creșteri bruște a mortalității la ridicarea restricțiilor, așa cum se tem unele dintre țările care au implementat măsuri stricte de izolare.

Într-adevăr, adunările de peste 50 de persoane nu sunt permise, iar vizitele la căminele de bătrâni sunt interzise, însă școlile, restaurantele, magazinele și chiar unele cinematografe rămân deschise.

„Ne place foarte mult să petrecem timp în aer liber. Dar acest lucru nu este deloc periculos dacă păstrăm distanța de 1,5 metri între noi, De fapt, este chiar benefic pentru sănătate. Pe de altă parte, dacă stăm toți în spații închise, e mult mai primejdios pentru sănătate, din multe motive, pe lângă Covid”, a spus Agnes Wold, citată de The Telegraph.

FOTO: Profimedia