FacebookTwitterLinkedIn

„Furia virusului ilustrează, de fapt, sminteala războiului”, a declarat Guterres, potrivit UN News. „De aceea, astăzi, cer încetarea imediată a oricăror acțiuni armate, în toate colțurile lumii. Este timpul să oprim conflictele și să ne concentrăm împreună asupra adevăratei lupte care ne pune în pericol viețile.”

Încetarea conflictelor, ar permite filantropilor să ajungă la populațiile care sunt cele mai vulnerabile în ceea ce privește răspândirea COVID-19.

După cum a subliniat șeful ONU, virusul nu ține cont de naționalitate, de etnie sau de alte diferențe dintre oameni și „atacă tot, fără încetare”, inclusiv în timp de război.

Cele mai vulnerabile persoane – femei și copii, persoane cu dizabilități, marginalizați, evacuați și refugiați – sunt cei care plătesc cel mai mare preț în timpul conflictului și care vor suferi „pierderi devastatoare” din cauza bolii.

În plus, sistemele de sănătate din țările afectate de război au ajuns la colaps total, în timp ce puținele cadre din domeniul sănătății care au mai rămas la datorie sunt văzuți drept ținte.

Șeful ONU a cerut grupurilor aflate în război să-și retragă ostilitățile, să lase deoparte neîncrederea și animozitățile; să „oprească artileria și să încheie atacurile aeriene.”

Acest lucru este esențial, a mai spus Gutteres, „pentru a contribui la salvarea cât mai multor vieții, dar și pentru a deschide ferestre prețioase pentru diplomație. Să aducem speranță în locurile cele mai vulnerabile la COVID-19.”