FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul ediției intitulate „Agriculture Now” a emisiunii marca Forbes România, reINVENTAREA României, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru a punctat faptul că  prioritatea principală a agriculturii românești care nu mai necesită nicio amânare în perioadă următoare este reforma funciară profundă. Aceasta, în opinia lui Emil Dumitru, reprezintă o modalitate de a dezvolta agricultura autohtonă: „trebuie să vorbim despre o reformă funciară profundă cu o reamplasare a parcelelor pentru că dacă ne uităm la modul în care se cadastrează suprafețele în România, constatăm că există o fărâmițare a acestora și nu o comasare, din cauza titlurilor de proprietate emise sub efectul diverselor legi ale fondului funciar aplicate încă din anul 1990”.

Din această perspectivă, Emil Dumitru susține că „deși există un număr foarte mare de fermieri, aproximativ 816.000, care depun o cerere unică de plată, nu se știe exact dacă toți aceștia sunt activi, asta în accepțiunea termenului utilizat în zona europeană”.

Oficialul MADR  readuce în atenția opiniei publice că cea mai bună soluție pe care o au la îndemână fermierii în acest moment pentru a-și dezvolta business-urile este asocierea. Odată finisat acest aspect, focusul se va putea îndrepta către partea de procesare, pentru ca România să-și poată face un renume și pe piața de export în ceea ce privește produsele ce aduc valoare adăugată mare.

De cealaltă parte, fermierii vorbesc despre soluțiile care ar putea transforma rapid agricultura României într-una modernă. Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că un sistem de irigații modern reprezintă baza principală pentru ca producțiile fermierilor să fie valorificate la un nivel maxim. „Aș privi acest subiect (n.r. – sistemului de irigații) din prisma unei strategii. Desigur, putem reabilita sistemul național de irigații, însă dacă privim la schimbările climatice prin care tot trecem în ultima perioadă, ne putem imagina cum va arăta agricultura peste 10 – 20 de ani, iar atunci, noi, fermierii trebuie să luăm în considerare o altă  soluție: să construim sisteme de irigații acolo unde acestea nu există”.

Arhitect la bază, Liviu Zăgan recunoaște însă că, indiferent de situațiile dificile pe care le traversează mediul de afaceri, un business agricol își păstrează linia dreaptă în procesul de evoluție, mai ales dacă antreprenorul este flexibil în ceea ce privește structura afacerii.

„Holde Agri Invest este un fermier până la urmă, dar, totodată este și o cooperativă de investitori, așa-mi place mie să-i spun. Am gândit acest business ca pe o structură care să apeleze și la o finanțare de pe piața de capital. Este o oportunitate, zic eu mai ales în acest moment, când agricultura la noi mai are un drum lung de parcurs și mai sunt foarte multe lucruri de făcut și, cum fără bani nu poți să-ți dezvolți afacerea, trebui să găsești soluții ca să poți atrage capital și în afară de clasicului credit bancar sau leasing-ului, așadar de ce nu ai apela și la capitalurile investitorilor mai mari sau mai mici care vor să-și pună banii la lucru”, a explicat Liviu Zăgan, care a punctat că așa a apărut ideea de a-și lista compania la bursă.

Ovidiu Bucătaru, CFO Grup Șerban Holding a pus accentul însă pe ideea de a se redacta proiecte împreună cu autoritățile, deoarece, în opinia sa, acesta este un moment prielnic pentru creșteri pe toate zonele agricole.

„Noi am făcut pași buni în zona de oleaginoase, adică peste 30% din producția de floarea-soarelui din Europa, de asemenea, am realizat un pas extraordinar în ceea ce privește producția de porumb, peste 30% din producția din Europa. Iar ceea ce ne rămâne de făcut, nouă, agricultorilor împreună cu autoritățile este de a scrie proiecte”.

Ovidiu Bucătaru, CFO Grup Șerban Holding a reamintit în cadrul emisiunii faptul că în primele șase luni ale lui 2020, Grup Șerban s-a ocupat de operaționalizarea unui UAI, oferind o suprafață de 600 de hectare de teren irigabil.

„E clar că fără investiții de miliarde de euro în infrastructura primară de irigații nu avem nicio șansă să dezvoltăm acest sector. La noi, capitalizarea agriculturii nu a existat, iar pasul următor va trebui făcut braț la braț cu autoritățile. Statul să se ocupe de partea de infrastructură primară, UAI-ul de partea de infrastructură secundară, iar noi să investim în continuare cu suportul finanțatorilor”, a concluzionat Ovidiu Bucătaru.

Și, pentru că deși vorbim despre un potențial al țării noastre de a produce legume atât pentru consum propriu, cât și pentru export, din cauza fragmentării terenurilor, fermierii se confruntă cu dificultatea de a-și comercializa produsele în marile rețele comerciale deoarece nu se poate garanta un anumit standard în ceea ce privește cantitatea și calitatea produselor, dar și a transportului. În acest context, primul pas în dezvoltarea afacerilor micilor fermieri rămâne asocierea, este și opinia lui  Romeo Vasilache, directorul Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii, o organizație care-și propune să aducă o schimbare sistemică a sectorului legumicol local prin realizarea unei analize profunde a contextului și până la aplicarea de programe concrete, cu obiective și rezultate clare și măsurabile.

„Chiar dacă a fost creată de un business privat – Carrefour, fundația a fost înființată ca un instrument independent de afacerile grupului, așa încât să poată fi utilizată în procesul de schimbare a agriculturii românești. Piața locală legumicolă are nevoie de o soluție nouă, modernă, de un parteneriat amplu care să integreze cele mai bune asset-uri: ADN-ul unui donator de finanțări neguvernamentale, expertiza și mindsetul unui retailer, dar și puterea financiară și consultanța unui investitor financiar”, a punctat director executiv aFDAgri.

Potrivit acestuia, asocierea rămâne cheia pentru dezvoltarea sectorului legumicol, „doar astfel putem să creștem accesul la piață. (…) Odată cu asocierea va veni și calitatea produselor, trasabilitatea și organizarea lor în interior. Sunt o sumedenie de lucruri care apar în această ecuație și care sunt în strânsă legătură. Trebuie să înțelegem că procesul de asociere este doar un element care atrage după sine multe intervenții ca el să devină viabil din punct de vedere economic”.

Dacă facem referire la ceea ce au resimțit în această perioadă antreprenorii din industria alimentară, Felicia Tulai, Asociat unic, Administrator și Director general TAF Presoil ne-a declarat că principala provocare căreia a trebuie să-i facă față a fost fluctuația prețului la materia primă. „A fost o provocare extraordinară și ce îmi pare rău este că protecția pentru produsul alimentar românesc la noi nu există. Motiv pentru care, cel puțin noi ne-am regăsit în imposibilitatea de a mai achiziționa materie primă românească, iar dacă am achiziționat nu a fost într-o cantitate suficientă. Acest lucru s-a întâmplat în prima parte a anului, imediat după decretarea stării de urgență”.

Aceasta a mai explicat că la finalul lunii septembrie s-a aflat din nou în fața unei situații similare: „spre finalul lunii septembrie ne-am confruntat cu o problemă similară pe zona de achiziție materie primă – prețul la floarea-soarelui s-a modificat rapid de la 1,3 kilogramul la 1,95 – 2. Nu suntem la bursă și nu putem să licităm de pe o zi pe altă această fluctuație. Pentru mine, personal, această lipsă a coerenței de pe piață reprezintă cea mai mare provocare”.

Produsele Luna Solai sunt realizate exclusiv din materie primă locală. Compania produce anual o cantitate de 100.000 de litri de ulei.

https://www.facebook.com/197276780303655/videos/342630606981194