FacebookTwitterLinkedIn

Efectele nefaste ale secetei nu se resimt doar în agricultură, ci și în alte domenii strategice ale economiei, precum energia. În luna iulie 2015, din cauza lipsei ploilor, care înseamnă că lacurile de acumulare folosite pentru producere energiei elecrice nu se mai umplu, producția Hidroelectrica a scăzut considerabil. De exemplu, pe 26 iulie, la ora 06:30, erau produși 278 de MW din surse hidro, în timp ce producția de energie electrică din cărbune era de 1.743 de MW, potrvit sistemulenergetic.com. La aceeași dată și oră, producția din surse eoliene era de doar 5 MW. Vorba lui Murphy : când ceva poate să meargă prost, asta se va întâmpla! Peste secetă s-a suprapus, în iulie, și o lipsă a vântului.

S-ar putea să vă intereseze:CEZ, EBITDA în scădere și pierdere în 2014

Realitatea a fost rapid speculată, din perspectiva comunicării, de reprezentanții Complexului Energetic Oltenia (CEO), care produce energie electrică din cărbune. ”Începând cu 1 iulie 2015, energia produsă pe bază de cărbune acoperă 30% din consumul înregistrat în Sistemul Energetic Național. Termocentralele CE Oltenia, cu toate grupurile disponibile în funcțiune, asigură 95% din energia produsă pe bază de carbune, realizând o producție medie zilnică de peste 50.000 MWh (ajungând chiar pana la 59.000 MWh/zi), ceea ce reprezintă o putere medie orară de 2.100 MW, cu vârfuri orare de 2.450 MW”, spuneau reprezentanții CEO într-un comunicat de presă din12 august. ”Aceste cifre realizate în conditii meteorologice specifice lunilor de vară, respectiv temperaturi foarte ridicate și secetă prelungită (2013 și 2014 au fost ani atipici, cu cantități foarte mari de precipitații) ar trebui sa dea de gândit autorităților specifice domeniului și să susțină faptul ca hidrocentralele și termocentralele nu trebuie să concureze, ci să se completeze pentru acoperirea consumului de energie la nivel national.”

Pe aceeași temă: ”Ne vom retrage din UE? O să spunem că nu ne place?”

Ideea a fost reluată de către Ion Petroniu, membru în Directoratul CEO, care a declarat, în cadrul evenimentului Focus Energetic de astăzi, că situația meteo va contribui la ”profitul considerabil” pe care compania îl va înregistra în acest an. Potrivit lui Petroniu, CEO a înregistrat, la șase luni, un profit de 13 milioane de lei. ”În mod normal, aprilie-septembrie nu e o perioadă bună pentru noi, dar anul acesta este. Cred că vom avea un profit considerabil anul acesta”, spune Ion Petroniu, profitând de ocazie pentru a se întreba, retoric, dacă autoritățile iau în considerare rolul cărbunelui în sistemul energetic și dacă este bine ca România să fie dependentă de resursele energetice din alte țări.