Cautare
, Contributor

Evenimente |
|

Seara de 5 spre 6 decembrie – seara lui Moș Nicolae

Seara de 5 spre 6 decembrie este una dintre cele mai așteptate din an. Cunoscută și sub denumirea de „seara lui Moș Nicolae” -  este cea care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă.
shutterstock_305354639

Un personaj legendar și mitic, foarte iubit de cei mici, Moș Nicolae sau Moș Neculai este asociat cu sentimente precum dărnicia și compasiunea, dar și cu darurile aduse copiilor cuminți.

În fiecare an, în seara de 5 decembrie, milioane de copii își lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele, pentru ca Moşul să treacă pe la ei ca să le aducă daruri. Tradiția spune însă, că celor neascultători, Moş Nicolae le va aduce o nuieluşă, pentru a-i atenţiona să îşi asculte părinţii şi bunicii. Se spune că este suficient să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu…

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. La sate, există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Mai există şi obiceiul ca în această noapte să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi – în casă, lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în anul ce vine.

Legenda lui Moş Nicolae este cunoscută în toată lumea și s-a pliat facil pe caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor și a activităţilor cu caracter umanitar, caritabil.

În Belgia şi Luxemburg, copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi îi pregătesc un pahar de vin Moșului.

În Germania, imaginea lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate şi un mănunchi de nuieluşe în mână. Copiii cuminţi primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminţi primesc o nuieluşă, un cartof sau câţiva cărbuni.

Copiii din Franţa îl așteaptă pe Moșul lasând lângă ghetuţe un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui lasă doi-trei morcovi şi puţin zahăr, pentru că în regiunile din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru.

În Italia, cei mici aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, bileţele în care-şi scriu dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul ce va veni. A doua zi, în locul bileţelelor, găsesc dulciurile lor preferate.

În Polonia, Moş Nicolae este perceput ca fiind îmbrăcat în haine episcopale, coborând din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindând întreaga ţară mergând pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. După ce intră într-o casă, Moş Nicolae ascultă rugăminţile copiilor, îi ceartă – dacă n-au fost cuminţi sau îi laudă – dacă au fost buni. Celor buni le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi „pierniki’” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii).

Tradiția spune că Moș Nicolae a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii