FacebookTwitterLinkedIn

Se mai poartă bunele maniere? O întrebare firească, în contextul actual al reproșurilor îndreptate spre părintele modern, învinovățit de prea multă indulgență, afecțiune, lipsă de autoritate și, implicit, de creșterea unor copii răsfăţaţi. Dar, oare, prin înlocuirea vechilor tehnici de cultivare a obedienței – pedeapsa, bătaia, recompensa – cu noul val de educație bazat pe înțelegerea nevoilor și iubire necondiționată, se vrea anularea regulilor de bună purtare?

Argumente pro

Unu. A fi manierat este obligatoriu pentru toată lumea. Regulile bunei purtări sunt simple jaloane pentru o viaţă mai bună. Acestea încearcă să pună ordine în comportamente și exprimarea emoțiilor, reprezentând o bază sănătoasă în educaţia unui copil. Dar, atenție!, politețea nu are de-a face cu ipocrizia. E politicos să saluţi pe oricine, dar dacă nu-ți place o persoană, nu e cazul să-i faci și complimente.

Doi. Chiar dacă stilul parental autoritar nu se împacă deloc cu parentingul necondiționat, este evident că ambele au aceași miză: creșterea unor copii manierați. Adevărul este că bunele maniere nu țin de trend, iar comportamentul de tipul domnului Goe va rămâne un antiexemplu, valabil oricărui timp și spațiu. Atenție!, autoritatea și pedepsele duc la obediență temporară, pe când celălalt stil de educație sădește empatie, respect și responsabilitate pe termen lung. În acest caz, comportamentul negativ al
copilului este privit ca o problemă care trebuie rezolvată, nu ca o infracţiune care trebuie pedepsită.

Trei. În mod clar, politețea de azi este altfel decât politețea de odinioară. Vechile reguli de etichetă au prins forme noi, în schimb și-au păstrat valorile și esența. Lumea este mai sensibilă la cum vorbești și cum te porți și, întotdeauna, se va aprecia mai degrabă o atitudine de respect și un comportament binevoitor decât respectarea strictă a protocolului.

 Copiii mici și primele lecții de bune maniere

Copiii mici sunt „necivilizați“! Dacă nu își întind mâncarea prin păr, sigur își spală mâinile în castronul cu supă; n-au nicio jenă să-și bage degetul în nas și nici să-i tragă de păr pe cei care îi țin în brațe; își permit să răspundă cu încruntare la un salut și chiar să se tăvălească pe jos în plină stradă. Și… câte și mai câte.

Evident că părinții sunt direct responsabili de educația de bază a copilului, iar modelarea unui comportament respectuos și manierat începe din prima zi cu bebe acasă. Și încă ceva! Cultivarea bunelor maniere nu e o chestiune de-o zi, ci mai degrabă o ucenicie de-o viață.

 Buna purtare cere timp și răbdare

Dacă pentru adulți este suficient să citească o carte din sfera savoire vivre pentru a-și însuși noi reguli de conduită, educarea copiilor necesită timp și răbdare. Aceștia învață întotdeauna prin imitarea părinților. Ei nu au nevoie să se forțeze pentru a aplica un concept nou, ci îl reproduc direct. De aceea și este atât de important ca părinții să-și trateze de mic copilul cu respect și să-i vorbească la fel ca unui om mare, cu „mulțumesc“ și „te rog frumos“.

Și ce faci când copilul mic încalcă codul de etichetă?! Probabil, ceea ce au făcut și părinții prințului George al Marii Britanii când, la 3 ani, micuțul rebel a refuzat să bată palma cu premierul Canadei. Ducele și ducesa de Cambridge nu l-au certat și nici nu s-au justificat față de adultul care a rămas cu mâna întinsă. Cu naturalețe, au trecut peste atitudinea nepoliticoasă. Căci educația în spiritul bunelor maniere nu se face prin tras de mânecă, obligare sau intimidare. E mult mai eficient să vorbești cu copilul despre importanța regulilor în societate și să îi explici, cu argumente clare, de ce este bine să trateze lumea cu respect.

Bunele maniere nu au… secrete!

Obișnuiți cu societatea de consum, unde obținem totul imediat, dorim pastile magice care să acționeze urgent și instantaneu. Brusc, tot ce necesită timp nu mai este la modă.

Părinții tind să se mândrească în mod constant că bebelușul lor este un copil precoce. Dar această goană după performanțe și laudele exagerate cu privire la priceperea copiilor nu este indicată. În schimb, moderația reprezintă un atu. Dacă există cu adevărat, sclipirea și talentul copiilor se vor reflecta în ochii celor din jur. Și nu este nimic rău în a-ți aprecia copilul ca fiind de nivel mediu. Această atitudine este stimulativă.

Câteva reguli de conduită în relația cu cei mici

Însușirea regulilor de bună purtare copiilor necesită răbdare, perseverență și modestie. Toate aceste calități par desuete la începutul secolului al XXI-lea. Dar copiii rămași „needucați“ se vor ciocni, mai devreme sau mai târziu, de regulile sociale și rigorile muncii, din care vor învăța – pe cheltuiala lor – importanța codurilor și a regulilor vieții. Unii se vor scufunda în citirea ghidurilor de bune maniere, iar alții vor da vina pe întreaga planetă pentru toate neajunsurile lor.

Putem evita aceste posibile dezamăgiri ale copiilor noștri arătându-le astăzi un bun exemplu. În interesul lor, să învățăm să devenim doamne și domni ai epocii moderne!

 * Elimină grosolăniile din tot ce aude copilul.

* Nu țipa. Să țipi la un copil pentru a-l opri din propriile strigăte nu funcționează.

* O atitudine politicoasă și zâmbitoare face minuni.

* Nu imita limbajul de bebeluș.

* Nu întreba „Ești de acord?” la sfârșitul fiecărei fraze. Nu trebuie să-i ceri permisiunea copilului în orice acțiune pe care o întreprinzi.

* Nu face educație bazată pe principiul „fă ceea ce-ți spun, nu ceea ce fac eu!”. În acest caz, eșecul este asigurat.