FacebookTwitterLinkedIn

Ion Rădulea, CEO-ul River Development, companie de dezvoltări imobiliare, susține că sigur va exista o criză. Este doar o chestiune de a precize când și sub ce formă va fi.

„Crizele sunt ciclice, ele apar vrem nu vrem. Va trebui doar să prezicem cât mai apropiat perioada în care va fi. Sigur va exista o criză, dar nu știm dacă ea va fi în 2024, în 2028, dacă va fi una legată de finanțare sau de creșterea prețurilor materialelor de construcții. Crizele pot avea diverse forme”, explică acesta.

În schimb, omul de afaceri nu consideră că, la ora actuală, piața imobiliară este într-o bulă.

“După părerea mea piața imobiliară a înregistrat o creștere firească la nivelul creșterii europene. Nu avem o creștere mult mai mare sau semnificativ mai mare decât creșterea europeană”, mai spune Ion Rădulea. “Cred că începând de acum 10-12 ani piața imobiliară a crescut permanent și probabil că va mai crește în continuare, în ceea ce privește partea asta legată de investiții, fie de achiziție terenuri, fie de achiziție clădiri, locuințe”.

Portofoliul River Development este concentrat doar pe segmentul de birouri și rezidențial, având în dezvoltare clădirile London (21.500 mp) & Oslo (10.500 mp) din Sema Park, care vor fi finalizate la finalul anului, în urma unei investiții de circa 80 de milioane de euro.

Întregul proiect din Sema Parc va necesita o investiție de circa 2 miliarde de euro, iar finalizarea acestuia este estimată în aproximativ 10-12 ani.

În iunie 2022, dezvoltatorul va demara și construcția la cea de-a două clădire de birouri, The Light Two (aprox. 30.000 mp închiriabili), din proiectul The Light. Finalizarea acesteia va avea loc la începului anului 2025, în urma unei investiții de circa 50 de milioane de euro, din care aproximativ 50% va fi finanțată de bancă.

Construcția pentru The Light Three (circa 47.000 mp. închiriabili), cea de-a treia clădire de birouri, va începe cel mai probabil cu puțin timp înainte de finalizarea The Light Two.

Întregul proiect The Light are o suprafață închiriabilă de aproximativ 125.000 mp, amplasat pe un teren de 3,2 ha, achiziționat în 2010 pentru 30 milioane de euro. Acesta prevede și o componentă rezidențială, The Light Home, care va avea circa 200 de apartamente.