FacebookTwitterLinkedIn

Michael Harrison a plecat, în secret, de la petrecerea din seara de Revelion, ce avea loc la reşedinţa familiei în  Surrey (Marea Britanie), special pentru a-şi surprinde tatăl, pe care l-a sunat ulterior din Londra, din Parliament Square, se arată într-un comunicat al companiei Vodafone.

Harrison a realizat acest apel istoric folosind unul dintre primele dispozitive mobile –un Vodafone Transportable VT1, care cântărea 11lb (5 kg) şi avea autonomie de aproximativ 30 de minute. Harrison îşi aminteşte că se auzea perfect, în ciuda zgomotului din piaţă creat de cei care se adunaseră să sărbătorească Revelionul în stradă.

Michael a povestit că Sir Ernest Harrison a răspuns la telefon, iar Michael i-a spus: ,,Bună, tată. Sunt Mike. Aceasta este prima convorbire mobilă realizată într-o reţea britanică.”

La celălalt capăt, s-a auzit zgomotul făcut de dopurile de plută ale sticlelor de şampanie deschise de invitaţii la petrecere, iar fotografii au surprins perfect momentul – punctul culminant a trei ani de muncă intensă, de când fusese câştigată licitaţia, în 1982.

La câteva zile de la acest eveniment, actorul de comedie Enie Wise a repetat experienţa şi a realizat prima convorbire prin telefonul mobil, în public, în faţa mulţimii strânse pe St Katherine’s Dock, în Londra.

Wise a folosit acelaşi dispozitiv mobil şi a iniţiat apelul dintr-o diligenţă specifică secolului 19. Ernie Wise a intrat în legătură cu unul dintre angajaţi aflati în primul sediu Vodafone, în Newbury, Berkshire.

primul telefon mobil

Prima generaţie de telefoane mobile se vindea deja în Marea Britanie din 1984 – înainte ca primele servicii să fie disponibile şi înainte ca reţeaua să se lanseze oficial. Cererea pentru telefoane mobile era atât de mare încât echipa de vânzări a companiei Vodafone înregistrase deja peste 2.000 de comenzi înainte ca Michael Harrison să iniţieze primul apel de pe un telefon mobil. La sfârşitul anului 1985, se vânduseră deja peste 12.000 de terminale.

Modelul costa aproximativ 2.000 de lire – echivalentul a 5.000 de lire, luând în considerare rata inflaţiei. Cu toatea cestea, primele dispozitive mobile au adus o revoluţie în comunicaţii şi, deşi erau greoaie şi semănau cu nişte cărămizi, au devenit, în scurt timp, nişte obiecte râvnite de toată lumea.

,,La început, cei care au fondat compania Vodafone se adresau oamenilor de afaceri britanici, agenţilor de vânzări, jurnaliştilor, doctorilor şi medicilor veterinari” a spus Paolo Bertoluzzo, Chief Commercial and Operations Officer, Vodafone Group.