FacebookTwitterLinkedIn

Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit”, se menționează în OUG 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

Scutirea se va aplica pentru o perioadă nedeterminată, față de situația anterioară. Această facilitate a fost introdusă la jumătatea anului 2014, pe termen limitat – expira la finalul acestui an.

Același act normativ mai introduce următoarea facilitate: firmele plătitoare de TVA, pentru perioada în care au avut codul de TVA anulat, își vor putea deducere TVA-ul pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate, prin înscrierea taxei în primul decont de taxă depus după înregistrare sau într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al acestora.

De asemenea, agricultorii vor fi scutiți de TVA, însă vor plăti o compensație, în cotă forfetară. Procentul de compensare în cotă forfetară este de 1% pentru anul 2017, de 4% pentru anul 2018 și de 8% începând cu anul 2019. Această cotă reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.