FacebookTwitterLinkedIn

Ceea ce nu îți place este că nu găsești colaboratori așa cum îți imaginezi tu că ar trebui să fie, că nu știi exact de ce finanțări ai nevoie și cum să le găsești, că ai putea crește mult mai repede, dar ceva nu merge cum ți-ai imaginat. Poate că ai ajuns la un nivel la care îți spui că ai aduce mai multă plus valoare într-un alt context, dar propria companie te înghite cu totul. Poate că ai descoperit cât de importantă este cultura organizațională, dar nu știi ce pași sunt necesari pentru a o construi. Îți dai seama că atât tu cât și colaboratorii tăi aveți nevoie de dezvoltare personală și de training, dar nu știi care sunt modulele și trainerii cei mai buni cu care să faci primii pași. Te frustrează faptul că mindset-ul colaboratorilor lasă de dorit (al tău este perfect, știu…), dar ți se pare un domeniu de neatins. Sau poate vrei să fuzionezi sau să achiziționezi o firmă, dar nici măcar nu știi ce valoare reală are compania ta. Sau poate că ai obosit sau te-ai plictisit de ce ai făcut în ultimii ani și vrei să vinzi, dar nu știi nici cui și nici cu cât.

Nu ești singur pe lume cu aceste gânduri, așa li se întâmplă tuturor antreprenorilor. Și eu am trecut și trec prin tot ce este descris mai sus. În 26 de ani de antreprenoriat în România, am parcurs toți pașii de la o firmă mică cu câțiva angajați până la un grup de firme cu 170 de milioane euro cifră de afaceri și 800 de colaboratori. Am crescut alături de companii, am vândut, am cumpărat, am fuzionat, am dezvoltat (probabil, prea târziu) o cultură organizațională bazată pe servicii de excelență și mi-am dat seama, într-un târziu, că mindset-ul meu și al colaboratorilor chiar se poate schimba în bine.

În tot acest timp am trecut de la ideea că „le știu eu mai bine pe toate și nu am nevoie de ni- ciun ajutor” la gândul (mai deștept) că e bine să apelez la oameni care chiar au experiență și știu cu ce se mănâncă lucrurile. Am lucrat cu extrem de mulți consultanți și nu mereu am avut un sentiment bun în timpul sau după colaborare. Mereu mi-am dorit servicii suport pe care să mi le pot permite, cu o mentalitate în care ei să mă vadă pe mine ca ființă umană, să-i intereseze și să înțeleagă tot contextul în care mă aflam și, la final, să constatăm împreună câtă „taxă pe prostie” am evitat.

După toată experiența asta de 26 de ani în antreprenoriat m-am decis să dau ceva înapoi antreprenoriatului românesc. M-am gândit mult ce mi-a lipsit mie să fiu mai performant, m-am uitat la cei cu care am colaborat foarte bine din zona avocațială și de consultanță și training și ne-am strâns împreună în „AdWise & Partners” pentru a ajuta antreprenorii români să fie mai buni. Văzându-i, în primul rând, ca pe ființe umane și nu ca și clienți, înțelegându-le grijile de moment și anticipându-le pe cele viitoare, punând un diagnostic corect ca antreprenor, nu ca și consultant (aici mă ajută și profesia mea de medic) și venind cu terapia specialiștilor oferită cu mentalitate deschisă (acea mentalitate în care eu sunt important, dar cei din fața mea sunt LA FEL de importanți ca mine). Din ce am acumulat, eu și partenerii mei vă oferim și vouă. Și sunt convins că va fi de bun augur!