Cautare
, Contributor

Hobby |
|

Scrima, sportul corpului și al minții

En garde! După un show live de scrimă pus în scenă de copiii de la cluburile CS Dinamo Bucuresti, ACS Buftea, CS Quarto Bucuresti, ACS Balestra și CSA Steaua București în cadrul Forbes Kids Festival, am invitat-o pe Loredana Dinu, campioană olimpică la scrimă (Rio, 2016), să ne povestească pe îndelete despre acest sport dinamic, sport al vitezei corpului și a minții. Ce presupune? De la ce vârstă poate fi practicat? Implică riscuri? Și, mai ales, ce calități fizice și psihice le dezvoltă micilor mushetari?
scrima DSC_9276

Scrima. Despre ce este acest sport și care este filosofia pe care o îmbrățișează?

Scrima este arta de a lovi, fără a fi lovit. Un scrimer este precum un strateg care se folosește de toate resursele și calitățile sale pentru a-și învinge adversarul. Acest sport se bazează pe principii precum fairplay-ul, echitate, respectul față de adversar și de coechipieri, lucrul în echipă și, nu în ultimul rând, dorința de autodepășire.

Ce abilități dezvoltă acest sport într-un copil?

Scrima este un sport special și nu spun asta doar pentru că e sportul meu preferat. Scrima contribuie la dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a copiilor, impune o anumită disciplină, responsabilitate și conduită. Copiii învață să lucreze în echipă, își dezvoltă mecanismele gândirii, nivelul de concentrare, dar și calitățile motrice, precum viteza, rezistenţa, forţa, îndemânarea. În timp, copilul se va adapta mai ușor la situații noi, va fi integrat într-un program centralizat de pregătire, va fi mai sociabil şi mai rezistent la stresul școlar. Acestea sunt doar câteva dintre principalele avantaje ale scrimei.

Care este vârsta ideală pentru a porni în acest sport?

Copiii pot veni în sala de scrimă începând cu vârsta de 7-8 ani, uneori chiar și mai devreme, dacă prezintă interes și au calități fizice deosebite. Însă și copiii care încep scrima mai târziu au șanse să se îndrăgostească de acest sport și să obțină rezultate bune.

Ce avantaje are acest sport în fața altora?

Fiecare sport este unic și are plusurile lui, iar scrima este unul dintre sporturile cele mai cunoscute și îndrăgite de români. Scrima modernă a început ca o formă de antrenament militar. A fost considerată sport în secolul al XV-lea, fiind inclusă în programul olimpic chiar de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară, în 1896, la Atena. În țara noastră, școala de scrimă a evoluat treptat, și-a mărit comunitatea și a dovedit că deține un bun sistem de a forma campioni, sportivii români câștigând peste 200 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.

Fiecare dintre probele scrimei – spadă, floretă sau sabie – are particularități și regulament propriu, copiii având șansa de a-și alege proba care le place și de a fi creativi pe planșa de scrimă, de a face strategii, de a anticipa mișcările adversarului, de a învăța să gândească analitic și a lua hotărâri rapide, deoarece lupta este dinamică. Nu în ultimul rând, au șansa de a face parte într-o familie frumoasă, familia scrimei, alături de ceilalți sportivi.

Cărui tip de personalitate i se potrivește scrima?

Orice copil poate încerca acest sport, atâta timp cât nu are vreo contraindicație medicală. În plus, intrând în sala de scrimă, copiii, indiferent de tipul personalitate pe care îl au, își vor contura o personalitate puternică, care îi va ajuta să realizeze ceea ce își propun, să se adapteze  rapid la situații noi sau să treacă mai ușor peste eșecuri.

Ce-i atrage pe copii la scrimă? Și, mai ales, ce-i ține motivați?

Faptul că sportivii români au obținut rezultate excepționale la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Europene a dus la creşterea popularităţii acestui sport în România. În același timp, cei mici sunt încă fascinați de romanele de capă și spadă ale lui Alexandre Dumas sau de poveștile cu d’Ardagnan. Indiferent care ar fi motivul, cei mici sunt așteptați în sălile de scrimă pentru a experimenta lupta cu adversarul, pentru a îmbrăca echipamentul special, de un alb imaculat, și pentru a descoperi acest sport nobil.

Se poate lucra și cu stângacii?

Bineînțeles, atât stângacii, cât și dreptacii pot practica scrima de performanță. Față de acum 10-15 ani, atât în sălile din România, cât și la nivel internațional, numărul stângacilor în sălile de scrimă a crescut mult, iar lupta cu un stângaci nu mai reprezintă un element de noutate. Pe planșă, toți beneficiază de condiții egale în luptă.

Ce risc prezintă acest tip de activitate sportivă? Scolioza poate fi inclusă aici?

Scrima nu este un sport la care ne expunem unor riscuri mari. Tehnologia a avansat mult, iar echipamentul a fost îmbunătățit de-a lungul timpului, asigurând protecția necesară sportivilor. Din punct de vedere medical, putem dezvolta scolioză, indiferent dacă practicăm sau nu scrimă. În general, sportivii lucrează compensatoriu pentru acele părți ale organismului mai puțin dezvoltate, astfel încât organismul să se dezvolte armonios. Aceștia sunt supravegheați de antrenori, fac vizite regulate la medic, iar în cazul în care apare vreo afecțiune, se iau măsuri.

Oricum, în perioada copilăriei, atunci când copiii practică sportul mai mult în joacă, nu cred că este cazul să vorbim despre probleme medicale. La nivel de performanță poate apărea suprasolicitarea sau diverse afecțiuni, în funcție de particularitățile fiecărui sport în parte, însă nu cunosc dacă statistic s-a dovedit că sportivii se accidentează mai mult decât oamenii care nu practică sport.

Cea mai importantă lecție pe care o învață copilul practicând scrima?

Am să vă spun ce am învățat eu: să pierd. Am pierdut de nenumărate ori, însă acest lucru nu m-a doborât, ci, dimpotrivă, m-a ambiționat să îmi doresc cu mai multă ardoare să ajung prima.

E un sport scump?

Eu apreciez că la nivelul categoriei de copii începători, scrima presupune costuri mici spre medii din partea părinților, comparativ cu alte sporturi. În România poți face scrimă chiar și gratuit. Sunt câteva cluburi care nu percep taxă de participare, iar copiii se pot familiariza cu acest sport fără costuri mari din partea părinților.

Întotdeauna apreciez eforturile și implicarea părinților care își susțin copiii să practice sport, deoarece în această perioadă este destul de dificil să îi ținem angrenați în mișcarea sportivă, să le insuflăm dragostea pentru sport și să le oferim tot ceea ce le este necesar pentru a face performanță la cel mai înalt nivel. Eu sunt optimistă. Observ că tinerii sunt extrem de bine ancorați în realitate și își fixează, în ciuda vârstei fragede, țeluri foarte înalte, au o doză mai mare de încredere decât generațiile anterioare și sunt convinsă că, dacă își vor propune să devină campioni la scrimă, chiar vor reuși.

Loredana Dinu este scrimeră română specializată pe spadă. Este campioană olimpică la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, dublă campioană mondială (2010 și 2011) și cvadruplă campioană europeană (2006, 2008, 2011 și 2015), tot pe echipe.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii