FacebookTwitterLinkedIn

Şcoala internaţională din Gstaad tocmai a cumpărat un hotel de 5 stele care va fi transformat „pentru a oferi un mediu de studiu potrivit elevilor săi”. Iar acesta este doar unul dintre cele mai mici internate europene. College Alpin Beau Soleil, de lângă Geneva, al doilea cel mai scump internat din lume (peste 70.000 de euro pe an) are un centru de artă propriu şi un centru de echitaţie printre altele, iar una dintre excursiile recente organizate de şcoală a fost pe Muntele Kilimanjaro.

A fost o vreme în Europa când internatele erau considerate un fel de tabere de reeducare, în care condiţiile spartane păreau a fi soluţia tuturor problemelor şi un stimulent al inteligenţei. Între timp, generaţiile s-au schimbat şi au descoperit nu doar apa caldă, ci şi faptul că puţin confort nu dăunează IQ-ului şi nici memoriei. Elevii rămân, de altfel,  cu amintiri de neuitat din aceste şcoli-castele, cu piscine, terenuri de tenis şi centre de artă. Desigur, şi nevoia de soldaţi căliţi a dispărut, iar cea de oameni de afaceri sociabili şi ambiţioşi a crescut.

Elveţia domină topul celor mai scumpe astfel de instituţii în Europa, dar şcolile de aici au şi avantajul de a preda conform mai multor sisteme, american, britanic sau francez, în funcţie de „clienţii” lor, în mare parte străini. Multinaţionalele care delocalizează angajaţi (şi familiile lor) stau, de fapt, la baza acestei flexibilităţi. Un alt avantaj este faptul că în astfel de şcoli sunt mai puţini elevi per profesor: maxim 10-15, ceea ce permite o personalizare a învăţării. Pe de altă parte, programul riguros şi bine structurat dă părinţilor asigurarea că elevii nu fac ce vor (sau, cel puţin, nu au timp!).

La Alpinum (Zuoz, Elveţia) copiilor li se asigură un mediu familiar, în care cei mai mari au atât privilegii, cât şi responsabilităţi. „Şefii” ( house captains) sunt elevi care ajută administratorii (housemasters ) la organizarea vieţii în cadrul internatului. Elevii trebuie să facă parte fie din grupul de muzică al şcolii, fie din grupul de teatru, să participe la discuţii politice şi dezbateri, să scoată un ziar şi să contribuie la anuarul şcolii.  Ei petrec 10 weekenduri pe an la internat, timp în care fac activităţi obligatorii: river rafting, excursii pe munte, vizite la muzee şi ieşiri la teatru. Seara fiecare elev e ajutat la teme de un profesor, iar o reţea de intranet facilitează comunicarea.

La Rolle, cel mai scump internat din lume, Le Rosey, nu e tocmai un hotel, iar viaţa aici nu e o vacanţă de 5 stele. Micul dejun e singura masa informală a zilei, iar cursurile încep deja la ora 8.00. Până la prânz sunt 5 cursuri, cu o pauză de ciocolată (da, e Elveţia!). Lunea la ora 12.00 toată şcoala se reuneşte la o şedinţă pentru diverse anunţuri sau discuţii. După prânz, reîncep orele, iar la 16.00 începe sesiunea de Artă/Sport, în funcţie de alegerile fiecăruia. Atenţie, fiecare elev trebuie să păstreze un echilibru între cele două şi să respecte alegerea făcută.  Între 18.20 şi 19.20 se fac temele, după care urmează cina, ocazie cu care băieţii sunt obligaţisă poarte cravată. La masă nu se stă oricum, ci la locul care ţi-a fost repartizat de la început şi unde te aşteaptă şervetul cu numele tău. Elevii sunt şase la o masă, însoţiţi de câte doi profesori, iar cina e servită tot de către elevi, care fac cu rândul de serviciu. Copiii se ridică la sosirea unui adult şi nu pot părăsi masa decât dacă li se permite. După ora 20.00 începe studiul, în cameră sau în săli, asta dacă nu sunt programate activităţi culturale: piese, conferinţe, dezbateri intitulate „Forum”,  „Académie” sau „the Model United Nations”. Şi anumite weekenduri sunt ocupate de activităţi obligatorii: excursii la teatru la Londra (3 pe an), excursii în principalele capitale europene sau Défis (provocări) : cursa pe bicicletă Rolle-Gstaad, ascensiuni montane, călărie, curse de bărci. 

Citeşte aici un articol  în exclusivitate despre cea mai scumpă şcoală din lume, Le Rosey, apărut în ediţia Back To School a Forbes România (septembrie) 

Le Rosey  este un adevărat castel şi găzduieşte nu mai mult de 380 de elevi, toţi în regim de internat. Ei îşi impart însă viaţa între două campusuri, unul de vară, altul de iarnă: Rolle, lângă lacul Geneva, cu 10 terenuri de tenis şi un mic port de agrement pe lac,  şi Gstaad, celebra staţiune alpină.  Campusul e o comunitate internaţională, un adevărat sat global, în care elevii sunt încurajaţi să dezvolte talente şi abilităţi multiple şi să respecte valori ca prietenia, simţul unităţii şi respectul, încă de la fondarea în 1880. Desigur, toate acestea îi costă pe părinţi peste 80.000 de euro /an – este nu doar  cea mai scumpă şcoală internaţională din Europa, ci şi din lume.  

Deoarece numărul elevilor admişi e limitat, un avantaj pentru absolvenţi este crearea unei reţele de legături care durează toată viaţa. Iar reţelele ajută întotdeauna în afaceri. Un exemplu este John Casablancas (absolvent din 1959), care şi-a creat agenţiile de modele împreună cu un fost coleg de la Le Rosey. Inspirat de multiculturalitatea din Elveţia, Casablancas a fost primul care a creat o agenţie internaţională de modele, Elite Model Management, iar foştii colegi au fost de mare folos.  

 Le Rosey e considerată „şcoala regilor”, datorită numeroşilor membrii ai familiilor regale care au trecut pe aici: Aga Khan, Albert II al Belgiei, Rainier de Monaco, membrii familiilor regale din Egipt, Grecia, Italia şi Marea Britanie, la care se adaugă un mare număr de copii de staruri  (Elizabeth Taylor, Roger Moore, John Lennon, Diana Ross) şi urmaşii celor mai bogate familii (Rothschild, Benetton, Duke, du Pont, Rockefeller). În anii ‚90, confruntată cu diverse incidente, şcoala a încercat să limiteze numărul de copii de origine rusă acceptaţi. Acum aplică regula celor 10 procente: reprezentarea unei naţionalităţi nu trebuie să depăşească 10%. Rosey acceptă între 80-90 de noi elevi pe an, selectaţi de pe o listă de aşteptare cu de sute de nume.

Dar acolo unde costul este foarte mare, şi presiunea poate deveni apăsătoare.  În Marea Britanie, doar Eton mai poate rivaliza cu şcolile elveţiene ca preţ.  Eton, considerată alături de Harrow, adevărat paşaport pentru Cambridge şi Oxford, a rămas, de 5 secole, şcoală de băieţi. Prinţii Harry şi William, J.M. Keynes, Orwell şi David Cameron sunt absolvenţi de Eton.  A doua cea mai prestigioasă şcoală-internat din Anglia este Charterhouse, o şcoală cu o tradiţie religioasă şi o disciplină deosebit de severă. Aici există o ceremonie în cadrul căreia elevii sunt criticaţi sau lăudaţi în public, în funcţie de rezultate.   

Articol apărut in Forbes Kids