FacebookTwitterLinkedIn

Claudia Oprescu, coordonatoarea proiectului de educație financiară FLiP

Cât de importantă este educația financiară? Se simte nevoia unor programe care să ajute în acest sens?

Cred că educația financiară este un element vital pentru orice adult și, ca în oricare altă privință, cel mai bine este să începi să pui bazele acesteia încă din copilărie. Din păcate, în România nu stăm deloc bine la acest capitol, pentru generațiile trecute banii fiind de multe ori un subiect tabu. Așa că nu este de mirare că, adesea, părinții nu știu foarte bine ce să-i învețe pe copii când vine vorba de bani. Cu ideea aceasta în minte, am lansat în urmă cu câțiva ani Școala de Bani, un program de educație financiară atât pentru adulți, cât și pentru copii, prin care ne propunem să le facem cunoștință cu noțiunile specifice și să-i învățăm care sunt pașii care îi ajută să facă alegeri financiare inteligente. Credem că am reușit să contribuim la trezirea interesului pentru această zonă, însă mai este cale lungă până să se simtă o diferență reală.

Care este componenta adresată copiilor?

 FLIP, Școala de Bani pe Roți este proiectul adresat copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani, prin care ducem educația financiară în toate colțurile țării, astfel încât toți copiii interesați să aibă acces la informații utile.

Până în luna martie, cursurile se desfășurau în diverse locuri din România, iar profesorii erau tot timpul în mișcare la bordul camionului modular FLiP. În perioada pandemiei, a trebuit să schimbăm formatul și să ne pliem pe condițiile actuale, așa că am trecut în online și mă bucură să spun că prezența la webinarii a fost foarte bună, am avut chiar și 1000 de copii participanți la ateliere într-o singură săptămână. Atât profesorii noștri, cât și tinerii învățăcei s-au adaptat foarte bine modelului virtual de studiu.

Pe lângă acest lucru, am decis să reunim sfaturi și idei de educație financiară într-un format colorat și atractiv pentru cei mici, sub forma unor cărți de povești. Așa a început colaborarea noastră cu scriitoarea Cristina Andone și Editura Univers, cu care am lansat în 2019 primul volum din cartea Școala Banilor Bine Crescuți. Anul acesta am publicat volumul doi, în care abordarea este adaptată și ea la contextul pandemiei, oferindu-le copiilor un pic de perspectivă asupra unei situații ce poate fi mai greu de înțeles pentru ei.

De aici ați ajuns la concursul cu același nume?

Exact. Ne-am gândit să aducem povestea în realitate! Să căutăm o școală adevărată, cu copii talentați și să le oferim șansa de a învăța mai multe despre bani, în timp ce își pun la treabă creativitatea și abilitățile artistice. Cei mici sunt foarte inventivi și descurcăreți și sunt sigură că vor găsi moduri inedite pentru a ilustra viziunea lor când vine vorba de bani și relația pe care o au cu aceștia.

Spuneți-ne mai multe despre mecanismul concursului

Am lansat concursul Școala Banilor Bine Crescuți pe 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. Ni s-a părut un moment foarte important, pe care trebuia să-l marcăm cât mai frumos. Așa am gândit concursul de desene pe teme de educație financiară, o abordare cât mai prietenoasă, care să-i apropie pe cei mici de lumea banilor și care să le aducă bucuria descoperirii unui univers nou.

Concursul este adresat copiilor între 6 și 11 ani, care se pot înscrie reprezentând școala în care învață. Fiecare școală trebuie să selecteze cele mai bune 12 desene, cu condiția de a respecta una dintre temele propuse: Economisesc pentru visul meu, Prima mea pușculiță și La ce ne ajută banii.

Școala câștigătoare va primi mai multe premii, printre care: cărți pentru toți elevii cu vârsta între 6 și 11 ani, cărți „Școala banilor bine-crescuți” pentru bibliotecă, amenajarea unui „colț de educație financiară” (rafturi/ bibliotecă pt cărți, fotolii puf, măsuțe, scaune, pușculițe, materiale educaționale de educație financiară și cărți), dar și expunerea desenelor câștigătoare într-o sucursală BCR.

Școlile se mai pot înscrie în concurs până pe 30 noiembrie 2020, am prelungit această dată datorită numărului mare de solicitări, direct pe site-ul www.scoaladebani.ro/concurs.

Le dorim mult succes și distracție în lumea banilor!