Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Școala de bani (proiect BCR): Cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din totalul cheltuielilor

Pentru a scăpa de stressul datoriilor, reprezentanții Școala de bani, programul național de educație financiară al BCR, recomandă ca, în primul rând, bugetul personal lunar să fie alcătuit cu sumele care vă vin în minte, de o parte veniturile și de alta cheltuielile.
shutterstock_finantare-credit-bani-money

Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, ci cât mai bine aproximate, dar important este să le treci pe toate și apoi să le revizuiești”, au mai spus reprezentanții Școlii de bani.

Pasul următor este de a ordona cheltuielile pe modelul 20/50/30: 20% pentru economii, 50% pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi și 30% pentru satisfacerea dorințelor.

Circa 20% este fondul de economii necesar rambursării datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevăzute și pensiei. Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5% la 20 – 25 de ani la 10 – 15% în perioada cea mai activă a vieții (30 – 50 de ani), pentru ca după această vârstă capacitatea de economisire să depășească 20%”, au explicat reprezentanții Școlii de bani.

În schimb, 50% reprezintă cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor cum ar fi locuința, transportul, cumpărăturile și utilitățile.

În cazul neîncadrării în 50%, trebuie reduse cheltuielile. Dacă e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi”, au recomandat reprezentanții Școlii de bani.

Iar 30%, în medie, sunt cheltuielile alocate satisfacerii dorințelor: vacanțe, gadget-uri, vestimentație, masa în oraș etc.

Acest procent nu trebuie depășit nici dacă există venituri mai mari pentru a-l menține. Pentru a avea vacanța mult visată economisește din timp de aici”, au evidențiat reprezentanții Școlii de bani.

În fiecare lună, plătește-te pe tine prima dată, adică economisește întâi și cheltuie după aceea din ce a rămas, au recomandat reprezentanții Școlii de bani.

Economiile pot fi transformate și în investiții. În al doilea rând, optimizează cheltuielile din zona de 50%, încercând să reduci procentul, atât din cheltuielile curente, cât și din cele cum ar fi utilități, taxe și impozite, în măsura posibilităților. Asta se poate face alcătuind o listă în ordinea importanței, de la cea mai importantă la cea mai puțin importantă și optimizând de jos în sus. Atenție la cheltuielile legate de hrană, care pot fi reduse prin aprovizionare o dată pe săptămână, de exemplu”, mai susțin reprezentanții Școlii de bani.

Următorul pas: stabilește obiective financiare pe termen mediu și lung și ține cont de ele în bugetul lunar personal.

De pildă, pentru a cumpăra o mașină pune lunar deoparte o sumă din salariu în funcție de modelul dorit sau calculează din timp suma lunară pe care o poți plăti ca rată la un credit și include-o în bugetul lunar personal.

La final de lună, revizuiește veniturile, cheltuielile și planurile. Vezi ce ți-a lipsit, unde ai fi putut să cheltuiești mai puțin și planifică prioritățile pentru următoarea lună. Nu uita niciodată să pui bani deoparte, disciplina financiară este esențială pentru un buget echilibrat. Din banii economisiți, prioritatea este crearea unui fond de rezervă – minimum trei luni de cheltuieli lunare, confortabil șase luni.

De asemenea, ia în calcul perioada când nu vei putea munci. Realizează un plan financiar realist pentru un eveniment neprevăzut la muncă sau pentru pensie de care să ții cont atunci când economisești.

Crearea unui buget personal implică trei pași: calcularea venitului lunar, cea a cheltuielilor lunare – inclusiv acelea periodice – și analiza bugetului și urmărirea evoluției situației financiare. Adică afli diferența dintre venituri și cheltuieli. Optim este să fii pe plus, adică să ai un excedent. Dacă ești pe minus, e cazul să cauți o soluție fie pentru creșterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonator al programului Școala de bani.

În ultimul an, peste 1000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori și au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educație financiară în cadrul Școlii de bani.

Circa
economisi”,
Acest

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii