FacebookTwitterLinkedIn

Surse Reuters: OTP va cumpăra Banca Românească. Noua bancă intră în Top 10

Banca Națională a Greciei (National Bank of Greece – NBG) a semnat un acord cu OTP Bank România (OBR) pentru achiziționarea pachetului său de acțiuni deținute la Banca Românească (BROM), în valoare de 99,28%. OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancar din Europa Centrală şi de Est, cu sediul central la Budapesta, fiind prezent în România din 2004. Tranzacția implică acțiunile Băncii Românești și portofoliul suplimentar din România aparținând altor subsidiare ale NBG. 0,72% din instituția financiară este deținută de mici investitori.

La începutul lunii iulie, valoarea tranzacției era estimată la 100 de milioane de euro de sursele citate de presa elenă. Pe lângă prețul pentru bancă, cumpărătorul subsidiarei din România va restitui un împrumut de 550 de milioane de euro (625 milioane de dolari), sporind astfel lichidităţile grupului grecesc.

„Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România va crește la aproximativ 4%, devenind al optulea jucător pe piața bancară din România, conform cifrelor de anul trecut”, au anunțat reprezentanții OTP Bank România.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Datele BNR arată altceva. Anul trecut, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Cumulat, cele două atingeau o cotă de 3,71%, la nivelul anului trecut. Acest nivel era pentru o locul 9, aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 miliarde de lei). Plus că depășea Bancpost, care a avut o cotă de 2,96% (11,656 miliarde de lei).

„Conform bilanțului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât și corporate. La sfârșitul anului 2016, bilanțul total al Băncii Românești, împreună cu alte active, atingea 1,57 milioane de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,148 milioane de euro și capitaluri proprii de 145 milioane de euro. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituției financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al băncii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. În prezent, Banca Românească are 1.148 angajați, 109 filiale și 118 ATM-uri”, au anunțat reprezentanții OTP Bank.

Activele sistemului bancar din România au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, potrivit BNR. Pe primul loc între băncile din România, în funție de active, se afla BCR, cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 16,28%, în urcare de la 15,8%. Primele zece bănci din țara noastră cumulau aproximativ 80% din valoarea activelor sistemului bancar. Noua achiziție va concentra și mai mult această piață.

Aceasta este a treia tranzacție din România a OTP Bank. Ungurii au mai preluat din țara noastră portofoliul Millenium Bank (2014) și Robak (2004).

„Această nouă achiziție demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să își consolideze prezența în regiune. Această tranzacție este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor.

Acest acord este o etapă importantă în evoluția OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar și îmbunătățirea calității serviciilor. Ne așteptăm ca finalizarea tranzacției financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autoritățile competente. OTP Group dorește să investească în continuare pe piața din România, dar noi tranzacții vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale”, a declarat László Wolf, directorul general adjunct al Diviziei Comerciale a OTP Bank

Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție, susțin reprezentanții OTP Bank:

„În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF (n.red. – franci elvețieni).”

OTP Bank România și Banca Românească susțin că vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină.

„Vom face tot posibilul să realizăm un proces ușor de integrare, atât pentru clienții, cât și pentru echipa Banca Românească. Activele strategice și abilitățile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării businessului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din țară. Datorită activității sale de creditare susținute, noua instituție va contribui la dezvoltarea economiei românești prin sprijinirea și finanțarea mai intensă a IMM-urilor și a companiilor.

Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage și dezvoltă indivizi talentați în mod constant, încurajează munca în echipă și își asumă un rol proactiv în educația financiară. Am început inițial cu module de formare financiară pentru angajații noștri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulți și părinții acestora” a subliniat László Diósi, directorul general al OTP Bank România.

În tranzacție, Societe Generale Corporate & Investment Banking a acționat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group. Grupul OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienţi din nouă țări, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.300 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Preluarea Băncii Românești de către OTP Bank reduce numărul de bănci de prezente pe piața din țara noastră, de la 36 în prezent la 34, la începutul anului viitor. Reducerea este cu două unități, în condițiile în care alte două bănci prezente pe piața din România au făcut obiectul unei trazacții, dar efectele tranzacției nu s-au produs încă.

Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

La sfârșitul lunii iunie, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, a ajuns la un acord cu statul italian pentru a prelua activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza. Guvernul italian s-a angajat să plătească Intesa cu 5,2 miliarde de euro și i-a oferi garanții de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua rămășițele celor două bănci. La nivelul anului trecut, Intesa Sanpaolo și Veneto Banca aveau în România, fiecare, câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17). Activele cumulate depășeau locul 12 în sistemul bancar, Citibank Europe – o cotă de piață de 1,73% (active de 6,815 miliarde de lei), fiind extrem de aproape de locul 11, OTP Bank.

Grupul Iulius vrea să se asocieze cu CCIR pentru a reconstrui un proiect imobiliar mixt de sute de milioane de euro în jurul Romexpo