FacebookTwitterLinkedIn

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele din Olanda, Germania, Elveţia şi Belgia.

Peste 180 de ferme din Olanda sunt afectate, iar fermierii analizează posibilitatea de a sacrifica milioane de găini contaminate cu fipronil, dacă ajung la concluzia că nu mai este profitabil să le menţină în viaţă, în contextul lipsei pieţelor de desfacere pentru ouă.

În Belgia, 57 de ferme sunt suspectate de a fi contaminate, un sfert din cele 210 existente în această ţară.

Substanţa vizată, fipronilul, este considerată „moderat toxică” pentru om în cantităţi mari şi poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a declarat: „Contaminarea a milioane de ouă cu o substanță toxică denumită fipronil a fost rezultatul unei activități criminale. Asta este foarte clar!”

La Bucureşti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe scurt ANSVSA, anunţă, într-un comunicat, că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România.

ANSVSA menţionează că monitorizează atent această situaţie şi că, dacă se constată că produsele implicate au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun.

VEZI TELEVIZIUNILE CU CELE MAI MICI AUDIENȚE – IULIE 2017