Cautare
, Contributor

Forbes.com

Energie |
|

Saxo Bank: Rezervele de țiței ale Venezuelei nu vor apărea brusc pe piață după dispariția lui Chavez

089_112210_opt.jpg
Impactul dispariției președintelui Hugo Chavez, după 14 ani de putere, asupra prețului țițeiului va fi limitat susține Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.
Hansen mai spune că la sfârșitul anului 2011, Venezuela deținea 17,9% din rezervele globale de petrol, față de 16,1 procente Arabia Saudită și 11% Canada (sursa: BP).
 
Cu toate acestea, producea numai 3,5% din totalul global al producției, față de 13,2% în Arabia Saudită. “Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile străine din industria petrolului. Unele au fost chiar date afară din țară, lucru care a costat Venezuela o scădere a producției cu aproape un milion de barili pe zi, în tot acest timp”,  adaugă reprezentantul Saxo Bank.
 
Compania de stat, PDVSA, a donat în mod constant veniturile guvernului pentru finanțarea unor programe, generând balanțe negative pe ultimii 5 ani, potrivit Reuters. Rezultatul? Lipsa de investiții în exploatările ajunse deja la maturitate, ca să nu mai vorbim de cele neexplorate încă, de unde și scăderea producției.
 
Analiza Saxo Bank arată că o schimbare apropiată la nivelul întregii scene politice locale este puțin probabilă. Partidul Socialist Unit se pregătește de alegeri unde, se pare, va obține victoria, însă va trebui să facă anumiți pași pe drumul reformelor, odată influența și carisma lui Chavez dispărute. Însă și aceste reforme, pe lângă investițiile străine, nu se pot întâmpla peste noapte, poate nici în câțiva ani. Dar, odată produse, schimbările vor mai reduce îngrijorarea legată de dezechilibrul dintre cerere și producție pe piețele globale, în special în economiile emergente.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii