FacebookTwitterLinkedIn

Studiul comun, lansat săptămâna trecută, a anunțat faptul că cea mai probabilă cale de transmitere pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a implicat lilieci și alte animale sălbatice din China și Asia de Sud-Est. Cercetarea a exclus însă posibilitatea ca acesta fi ieșit dintr-un laborator, relatează Reuters.

Într-o scrisoare deschisă, 24 de oameni de știință și cercetători din Europa, Statele Unite, Australia și Japonia au declarat că studiul a fost afectat politic.

Potrivit acestora, concluziile studiului s-au bazat pe cercetări  chineze nepublicate, în timp ce înregistrările critice și probele biologice „rămân inaccesibile”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanon Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că datele au fost reținute de China.

Liang Wannian, expertul COVID-19 din partea Chinei, a negat acest lucru și a dat de înțeles că exclude orice alte investigații comune în China, spunând că focusul ar trebui să se mute în alte țări.

Însă Jamie Metzl, membru al Consiliului Atlantic și unul dintre inițiatorii scrisorii, consideră că ar trebui efectuată o investigație „în cel mai sistematic mod posibil”, fără implicarea Chinei.

China a respins acuzațiile potrivit cărora SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator de cercetare din Wuhan, orașul unde COVID-19 a fost identificat pentru prima dată.

Studiul comun China-OMS a afirmat că teoria unei scurgeri dintr-un laborator este „extrem de puțin probabilă”, argumentând că nu există „nicio evidență” că vreun laborator ar fi păstrat virusuri legate de SARS-CoV-2. Dar în opinia șefului OMS sunt necesare mai multe cercetări pentru a ajunge la concluzii solide.