Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Travel |
|

Sau ca Beckham de la frizerie

Ghidul, MohAmed, ne-a confirmat ce văzusem deja cu ochii noștri: asiaticii mănâncă mult. Dar iubitori de mâncare precum thailandezii mai rar.
Razvan Marc_contibutors

Mohamed zice că ei, mai ales aici în Trang, se trezesc de dimineaţă și își încep ziua cu porc prăjit și cafea.

Sănătos? Nu. Delicios.

La amiază sunt din nou la mese pentru curry-uri mustind de ardei iuţi, iar seara tot la mese îi prinde cu aceleași combinaţii de carne, pește, legume, orez și, din nou, mult chilli. Despre piaţa prin care trecusem la prânz ne-a spus că e pentru cei care au restaurante și tarabe cu mâncare. Asta pentru că tot omul din Trang merge „în oraș“ să mănânce și rare sunt familiile din zonă cărora să le fiarbă oalele în vatră.

Mâncarea e ieftină în oraș, mult mai ieftină decât dacă ai cumpăra toate ingredientele și ai face-o acasă. Și încă ceva: la ţară și nu numai, thailandezii preferă restaurantele mici, gen două mese și reșoul afară. Asta pentru că văd mâncarea făcându-se sub ochii lor, pot schimba o vorbă cu bucătarul și, mai ales, pentru că le place să fie înconjuraţi de cât mai mulţi prieteni atunci când mănâncă. Sunt „social eaters“.

Așa că se înghesuie, socializează și mănâncă mâncare proaspăt făcută. La un local cu trei mese am mâncat primul tom kha din Thailanda. Și o salată picantă cu vită, ceapă, ţelină verde, roșii și mult ardei iute.

Și ca să ne localizaţi mai bine: Trang e un oraș destul de măricel, în sudul Thailandei. Noi am ajuns aici direct de pe Langkawi, cu ferryboatul până la Satun, de unde am mai luat un tractor de la port până la staţia de autobuz și 400 de bahţi și trei ore mai târziu am ajuns în Trang.

Acum, Trangul nu e atât de cunoscut în România precum sunt alte orașe thailandeze, însă pe plan naţional stă destul de bine în topul destinaţiilor. Foarte mulţi thailandezi vin aici să se căsătorească, după care pleacă în luna de miere pe insulele dimprejur.

Nu, Trang nu are ieșire la mare, dar nici departe nu e. Musulmanii sunt majoritari aici ca-n multe orașe din sudul Thailandei, însă, în afară de câteva doamne acoperite pe cap și piaţa de Ramadan (când e Ramadan), nu o să vă daţi seama ușor de acest lucru. Și, da, Trangul e vestit pentru micul dejun neobișnuit și tot da, merită să-l vizitaţi atunci când sunteţi în zonă.

Pentru mine, Trang este locul din Thailanda unde am fost prima dată #lafrizer. Mare greșeală. Tanti nu știa engleză și eu am tot dat din cap ca prostu’. Până a băgat în părul meu mașina cu numărul 0.

Și, uite așa, din politeţe și ignoranţă, m-am trezit chel în Thailanda. Un chel în Thailanda. E traumatizant să mergi la frizer în orice ţară, chiar și în ţara ta natală. Mai greu e încă să fii într-un loc a cărui limbă nu o știi și unde probabil limbajul corpului înseamnă cu totul și cu totul altceva. I-am arătat frizeriţei cu mâinile că vreau scurt pe margini și puţin mai lung în faţă și mi-a fost fatal. Mi-am baleiat, așadar, mâinile pe întreg scalpul. Cum să nu pună mâna tanti pe mașina de tuns? Și pentru că nu s-a mai încurcat în amănunte gen ce număr să folosească, a pornit cu zero și a nivelat tot.

Pentru părul meu nu mai existau remedii, însă pentru voi există. Dacă nu vreţi să păţiţi ca mine atunci când vreţi să mergeţi la frizer în Thailanda, faceţi unul sau toate din următoarele:

-mergeţi la frizer cu un vorbitor de thailandeză;

-rugaţi un vorbitor de engleză la hotelul unde staţi să vă recomande o frizerie cu personal care vorbește engleză. Sunt.

Dacă nu găsiţi asemenea salon, mergeţi cu o poză și arătaţi cum vreţi să fiţi tunși. (Dacă vă gândiţi la Beckham, poza lui o găsiţi pe perete în salon). Dacă sunteţi deja în frizerie, îi puteţi indica frizerului să vă tundă ca pe clientul din stânga sau din dreapta. Dacă sunteţi singuri în frizerie și nu aveţi nici poză – mergeţi pe un tuns zero. În câteva săptămâni crește. Nu uitaţi însă să purtaţi ceva pe cap în timpul zilei. Soarele Thailandei arde chiar și prin cel mai gros strat de nori.

A, și să nu vă tundeţi miercurea în Thailanda. Se zice că poartă ghinion. Și, oricum, majoritatea frizeriilor sunt închise în această zi. Explicaţiile ar fi mai multe: se zice că miercurea e ziua în care cresc cel mai bine recoltele și e păcat să le tai – de la recolte, faza cu păcatul de tăiat s-a extins și la păr. Deci fără tunsori miercurea.

Alţii spun că miercurea se tundeau sau se tund doar membrii familiei regale thailandeze și ar fi un păcat ca tu, un muritor de rând, să te tunzi în aceeași zi cu regii. Alţii spun că tocmai din această cauză – frizerii fiind la palat ocupaţi zi de vară până-n seară cu tunsul alteţelor regale – miercurea, frizeriile rămâneau închise.

CITEȘTE ȘI Mii de povești autentice din întreaga lume

În fine, o explicaţie mult mai practică ar fi că miercurea este ziua de odihnă a frizerilor, aceasta fiind aleasă special în mijlocul săptămânii când lumea e foarte ocupată și mai puţin doritoare de o tunsoare. Oricare ar fi explicaţia, thailandezii, ca un popor superstiţios, nu se tund miercurea pentru că aduce ghinion. O vizită la frizer în orice altă zi a săptămânii e de bine. Eu m-am tuns într-o marţi când, potrivit superstiţiilor thailandeze, o vizită la frizer mă face mai puternic.

Și m-a făcut. Am plătit 25 de bahţi pentru tuns și m-am simţit minunat chel pentru prima dată. Trei săptămâni mai târziu, cu părul periuţă, am fost la o nuntă la Cluj. Eram tare mândru de mine. Soacra mare m-a prezentat la o mulţime de oameni care mă știau de pe la TV și care erau foarte încântaţi să vorbească cu mine. Și eu cu ei.

Și, la un moment dat, soţia mea îmi șoptește: „Poate ai vrea să mergi până la baie să te uiţi în oglindă“. M-am dus. Aveam niște bucăţi de piept de pui de la aperitivul cald rămase între dinţii de jos cu care zâmbisem larg mulţilor interlocutori. Și eu care credeam ca acaparasem întreaga discuţie și atenţie datorită frezei made în Trang, Thailanda.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii