Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

#sătrăimfrumos

Am 44 de ani și probabil de 444x44 de ori dezamăgiri cu oamenii. Ba chiar șocuri. Traume. Oameni cărora, în cel mai rău caz, nu le-am făcut nimic rău, iar în cel mai bun caz, i-am ajutat foarte mult. Lucru care nu i-a împiedicat să se întoarcă împotriva mea.
 aboneaza-te
Raluca_Life New_edito

Cu toate acestea, tot naivă am rămas. Tot mă gândesc că e imposibil ca oamenii să fie capabili de atât de mult rău. Mai ales oamenii pe care îi ajuți. Pentru care faci eforturi.

Așa a fost și cu pandemia, la început. Am avut, o săptămână sau două, certitudinea că oamenii vor fi mai buni. Că politicienii vor fi mai buni. Că guvernul va fi mai bun. Că această traumă colectivă ne va aduce mai aproape, ne va uni, ne va face să trecem peste opiniile diferite și să încercăm să ne amintim ce ne face oameni – solidaritatea, compasiunea.

Mi-a trecut.

Da, desigur, ce am văzut și admir în continuare este capacitatea sectorului privat de a ajuta. Deși lovite, multe dintre companiile din România au lăsat deoparte propriile necazuri și s-au repezit să ajute cu ce au putut: bani, echipamente de siguranță, alimente, mașini, medicamente, mese gratuite. A fost și este un efort lăudabil, neașteptat, spontan, dezinteresat. Și rămâne luminița din întunericul acestei pandemii.

Cam singura.

Obligată să interacționez mai mult cu oamenii de când cu pandemia și să citesc mai multe știri și să petrec mai mult timp în social media, am văzut ceva ce, de fapt, intuiam, doar că îmi doream mult să nu fie adevărat: oamenii morali vor căuta să se trezească, să cerceteze și să învețe lecția care trebuie învățată din această tragedie, umană și economică. Vor căuta ancore adevărate, prietenii adevărate, solidaritate adevărată. Până aici e bine. Dar.

Ceilalți – vor deveni și mai răi, și mai hoți, și mai ipocriți, și mai mincinoși, și mai machiavelici. Dacă până acum doar își împietriseră sufletele, de acum încolo le vor vinde sau le vor ucide (tot același lucru, de fapt).

Și ce vom face? Vom trece și noi de partea întunecată? Vom ajunge precum cei care urăsc, insultă, amenință și caută să distrugă tot ce e diferit?

Nu, cu atât mai mult acum, când răutatea va ieși și mai puternic la suprafață, trebuie #sătrăimfrumos. Este singurul antidot. Singura armă. Nu uitați că binele învinge, chiar dacă durează. Și că, deși unii sunt lupi îmbrăcați în oi și vor căuta să ne convingă că sunt mai multe feluri de adevăr și mai multe feluri de bine, noi știm. Și mergem înainte.

#sătrăimfrumos

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii