Cautare
, Contributor

Tech |
|

Șase elevi vor reprezenta România, în acest an, la Intel ISEF, în SUA

Șase elevi din București și Solca, județul Suceava, vor reprezenta România la ediția din acest an a Intel International Science and Engineering Fair ISEF (Intel ISEF), cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor.
Cristian-Alexandru Dragomir, Mihai-Alexandru Bercu si Alexandru-Mihai Glontaru

Proiectele elevilor români acoperă o gamă largă de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile prin care poate fi scoasă energie electrică și din vibrațiile podelei unei săli de sport, și până la un mall virtual de aplicații pentru smartphone.

Daniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă, din Solca, județul Suceava, în vârstă de 19 ani, participă la Intel ISEF cu un proiect despre instrumente optice configurabile cu aplicabilitate în construirea microscoapelor, ochelarilor și camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor și domeniului opticii din medii de imponderabilitate.

Modelul optic flexibil propus de Daniel constă în folosirea presiunii variabile în lentilele și oglinzile elastice cu scopul modificării distanței focale prin schimbarea curburii. Aceste lentile și oglinzi variabile se pot realiza cu ajutorul membranelor elastice transparente și reflectante, a lichidelor și gazelor cu indice mare de refracție.

Luca George Florescu de la Colegiul Național Sf. Sava și Andrei Dan Corbeanu de la Colegiul Național Tudor Vianu din București, ambii în vârstă de 17 ani, propun un studiu teoretic și experimental în domeniul colectării energiei reziduale, ce se concretizează într-o structură cubică. Proiectul lor, “Harvesting energy cube”, este o demonstrație ce evidențiază captarea energiei din mediul înconjurător.

Potrivit celor doi elevi, hiba actuală a domeniului energiei este folosirea abundentă a surselor neregenerabile de energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care rezerva globală de petrol se va epuiza în 39 de ani, în cazul în care consumul de petrol ar rămâne constant, însă acesta crește.

Ultimii ani au fost marcați de o creștere mare a utilizatorilor de gadgeturi cu sistem de operare Android sau iOS, susțin Alexandru-Mihai Glontaru (19 ani), Mihai-Alexandru Bercu (18 ani) și Cristian-Alexandru Dragomir (19 ani) de la Colegiul Național “Tudor Vianu” din București (FOTO), autorii proiectului MobMall. Odată cu apariția acestui val de utilizatori au luat naștere și oportunitățile de extindere a comerțului online. Din ce în ce mai mulți cumpărători preferă să își desfășoare activitatea în domeniul online, susțin cei trei.

Odată cu migrarea utilizatorilor de Internet dinspre computerele personale spre dispozitivele mobile, a apărut și un fenomen de renunțare la navigarea prin browser. Întrucât aplicațiile native oferă numeroase avantaje, cum ar fi rapiditatea, fidelitatea designului, încadrarea corectă pe orice tip de ecran, cât și un trafic redus de date, se estimează că în perioada ce urmează browserele vor dispărea definitiv din lumea gadgeturilor, dovada fiind ca în ultimii doi ani, procentul de utilizare a browserelor pe telefoanele inteligente a coborât de la 20% la 14%.

Astfel a apărut necesitatea dezvoltării unei aplicații care să permită accesul către un număr cât mai mare de branduri utilizând o singură interfață: un mall online. MobMall este prima aplicație de acest tip și se axează pe două direcții. Este țintită simplificarea procesului de cumpărare pentru a încuraja utilizatorii să folosescă aplicația ca alternativă la comerțul clasic.

Ediția din acest a Intel ISEF are loc în perioada 10 – 15 mai în Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

Unul dintre cele mai mari succese înregistrate de România în cadrul Intel ISEF a avut loc în 2013 când Ionuț Budișteanu a câștigat marele premiu în cadrul competiției Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii