O viziune înaintea vremurilor
Multe dintre poveștile modelelor de succes din istoria orologeriei încep cu o cerere neobișnuită venită din partea unui client dorindu-și anumite funcții sau caracteristici de la un ceas, pe care nu le regăsea ca atare la niciunul dintre modelele de pe piață. Manufacturierului i se lansează astfel o provocare ce-i pune la încercare ingeniozitatea și știința orologeră; când procesul de inovație este unul autentic, iar cerința clientului – mai mult decât expresia unui capriciu, apare invariabil un nou ceas-reper.
Așa s-a întâmplat și cu Portugieser, ce și-a luat numele de la naționalitatea distribuitorilor care au cerut de la IWC crearea unui ceas de mână cu precizia cronometrelor marine. Primul Portugieser a fost gândit în răspăr cu moda orologeră a anilor ’30, dictată de Art Déco, care spunea că „mic” înseamnă „sofisticat”. Punând laolaltă elemente de design caracteristice ceasurilor navale și de mecanică tipice pieselor de buzunar, specialiștii de la IWC manufacturează un ceas cu o carcasă de 41,5 mm, diametru ales parcă pentru cerințele de azi, cu secundă periferică și cadran cu numerale arabe.
Apărea, astfel, referința clasică 325 (consemnată inițial drept 228) care în următoarele decenii nu s-a bucurat de succesul fulminant pe care-l înregistrează acum. Oficialii companiei spun că în evidențele Casei de până în cel de-al optulea deceniu al secolului trecut figurau doar 690 de exemplare Portugieser vândute. Astăzi, aceste Portugieser timpurii sunt socotite piese de colecție, prețurile lor la licitație variind destul de mult, media situându-se undeva pe la 40.000-50.000 de euro. De exemplu, Casa Phillips vindea în 2016, la Geneva, un Portugieser ref. 325 pentru 18.750 de franci elvețieni; însă, cu aproape zece ani înainte, Christie’s obținuse nu mai puțin de 115.000 de franci elvețieni pentru un Portugieser 325 din 1942.
Anul Portugieser
Modelul renaște în 1993 când este lansată o ediție aniversară (referința 5441) cu carcasă de oțel (1.000 de exemplare), de aur roz (500) sau de platină (250), piesele contribuind la impunerea pe piață a ceasurilor de mână cu dimensiuni mai mari. În 2003, colecția este îmbogățită cu un Portugieser cu calendar perpetuu, iar în 2010 apare Portugieser Yacht Club Chronograph, acestea fiind urmate de alte și alte versiuni.
În 2020, IWC s-a concentrat exclusiv asupra lui Portugieser și a lansat una dintre cele mai complexe și mai frumoase colecții orologere ale anului. Ea cuprinde mai mult de 30 de referințe, de o mare varietate, începând de la ceasurile cu secundă periferică în dreptul orei șase, reinterpretare a referinței 325, continuând cu superbele cronografe cu cadran roșu, albastru sau verde intens și ajungând la modelele cu juxtapuneri de complicații, ce constituie un adevărat recital haute horlogerie oferit de IWC. Cadranele modelelor complexe pun laolaltă cronograful flyback, afișajul retrograd al datei și flying tourbillonul (Portugieser Tourbillon Rétrograde Chronograph), calendarul perpetuu și tourbillonul (Portugieser Perpetual Calendar Tourbillon), indicatorul pentru maree, afișajul dublu pentru fazele Lunii, în funcție de emisfera pământească, și data (The Portugieser Yacht Club Moon & Tide).
Cu gândul mereu la mare
Toate aceste modele au fost prezentate de IWC în primăvară, vara aducându-le o nouă surpriză iubitorilor mării, Casa elvețiană lansând o ediție specială, denumită Portugieser Yacht Club Chronograph Edition „Orlebar Brown”. Privită prin prisma acestei ediții orologere speciale, Portugieser și producătorul britanic de șorturi și îmbrăcăminte de inspirație nautică Orlebar Brown reprezintă o asociere cu potențial. IWC promovează imaginea bărbatului energic, dedicat sporturilor, mizând pe o eleganță subînțeleasă, viziune îmbrățișată și de mult mai tânăra marcă Orlebar Brown care, într-o existență foarte scurtă, dacă e să o comparăm cu aceea a mărcii elvețiene, a reușit să-și contureze un profil puternic și coerent.