FacebookTwitterLinkedIn

Instrumentele sale de scris au primit cele mai prestigioase premii din lumea luxului şi se află în colecţiile acelora care apreciază în primul rând dimensiunea lor artistică şi fidelitatea lui David Oscarson faţă de cele mai rafinate şi tradiţionale tehnici de manufacturare. Compania care îi poartă numele a fost clădită în Statele Unite, dar valorifică şi moştenirea europeană a familiei Oskarsson.

David Oscarson: M-am născut şi locuiesc în St. Louis, Missouri. Dar am petrecut mulţi ani din copilăria şi tinereţea mea la Stockholm, de unde se trage, de fapt, familia Oskarsson. Am patru copii, cu vârstele de 20, 18, 15 şi 12 ani. Şi un câine din rasa Rhodesian Ridgeback, care are şase ani şi pe care îl cheamă Leo.

Up: Înainte de a fonda brandul care îţi poartă numele ai lucrat în domeniul giuvaiergeriei. De ce ai ales să te ocupi de instrumentele de scris? Ţi-a fost utilă experienţa în business-ul cu bijuterii?

DO: După anii petrecuţi în domeniul giuvaiergeriei, am colaborat ceva vreme cu o companie care se ocupa de producerea de instrumente de scris şi am luat decizia de a folosi în acest sector experienţa mea în domeniul bijuteriilor. Asta se întâmpla în 2000, cu un an înainte de prăbuşirea pieţei, aşa că începutul a fost destul de zbuciumat: cererea pentru produse de lux cum sunt ale noastre nu mai era o prioritate, cel puţin nu până la momentul revenirii pieţei. Din fericire, aceasta şi-a revenit şi la fel s-a întâmplat şi cu apetitul clienţilor pentru lux.

Up: Încă din 2000, de la prima ta colecţie, ai vrut să transmiţi un mesaj clar, anume că brandul David Oscarson va avea o componentă artistică foarte puternică şi că va excela. Acea ediţie limitată era dedicată lui Henrik Wigstrom, unul dintre maeştrii de la Fabergé care realizau celebrele ouă de Paşti. Cum a evoluat de atunci marca ta, stilistic vorbind?

DO: Henrik Wigstrom era de origine fino-suedeză; a reuşit să-şi facă un nume în Rusia şi a devenit unul dintre cei mai rafinaţi artizani de la Fabergé. Ţinând cont de faptul că voiam ca tehnica Guilloché şi emailul să devină caracteristicile mărcii noastre, ni s-a părut firesc să dedicăm prima noastră colecţie artizanului căruia i se datorează atât de multe capodopere Fabergé, inclusiv oul din 1907 denumit „Trofeele Iubirii”, care a constituit sursa de inspiraţie pentru designul colecţiei de instrumente de scris „Henrik Wigstrom”. Au urmat creaţii cu design foarte variat, de la colecţia realizată în onoarea celui mai renumit botanist al lumii, Carl Linnaeus, la cea denumită „Rosetta Stone” sau la cea de inspiraţie chineză, „Black Water Dragon”. Toate instrumentele de scris sunt din argint, fiind gravate în tehnica Guilloché şi decorate cu email autentic (sticlă prelucrată la cald). Avem tematici diverse pentru oameni diverşi, aş putea spune. Fiecare model spune o poveste, iar acest lucru, alături de prezenţa emailului, este foarte apreciat de colecţionarii noştri.

Up: Când ţi-a fost clar că brandul tău o să devină o poveste de mare succes?

DO: În 2004, când revista de lux The Robb Report ne-a acordat premiul Best of the Best pentru colecţia „Harvest”. A fost o imensă onoare, la fel ca următoarele distincţii Best of the Best şi toate celelalte (multe) premii pe care le-am primit de-a lungul anilor.

Up: Italienii au o foarte mare tradiţie manufacturieră în domeniul instrumentelor de scris, iar stilul lor este foarte uşor de recunoscut. Acelaşi lucru se poate spune despre elveţieni, germani, francezi şi japonezi. Cum se diferenţiază marca David Oscarson?

DO: Ne individualizează utilizarea exclusivă a emailului. Există pe piaţă şi alte produse care arată cumva asemănător, dar sunt realizate prin aplicarea unor tehnici mai puţin costisitoare, mă refer aici la răşinile normale şi la cele epoxidice. Colecţiile noastre sunt recunoscute imediat de către cei care se pricep (şi le pasă) când vine vorba să facă distincţii. Japonezii sunt faimoşi pentru tehnica lor Maki-e, germanii pentru aplecarea spre inginerie, elveţienii pentru precizie şi aşa mai departe… Colecţiile noastre revizitează măiestria artistică tipică vechii lumi a meşteşugurilor artizanale, măiestrie care a atins apogeul la sfârşit de secol XIX, început de secol XX. În acest spirit tradiţional continuăm noi, creând următoarea generaţie de capodopere care vor fi admirate în secolele ce vor urma.

Up: E dificil să conduci o afacere de familie în acest domeniu azi, când corporaţiile din zona luxului domină aproape total piaţa?

DO: Da şi nu. E dificil să concurezi împotriva marketingului şi brandingului corporaţiilor. Dar în acelaşi timp ai satisfacţia că tu poţi crea capodopere, piese unice care vor fi iubite generaţii la rând de către aceia care sunt conştienţi de timpul, cunoştinţele, experienţa şi munca investite în realizarea lor.

Up: Se spune că David Oscarson este adevăratul Patek Philippe al instrumentelor de scris, înţelegându-se prin asta că brandul tău este deja un clasic, dedicat valorilor perene, că produce genul acela de obiecte ce sunt lăsate moştenire din generaţie în generaţie. Cum ai ajuns la o asemenea recunoaştere?

DO: E o onoare pentru noi. Ne adresăm unei clientele extrem de speciale, care ştie foarte bine ce să aleagă. Sunt oameni care se pricep la ceasurile de lux, la bijuterii şi la alte tipuri de creaţii artistice. Standardele noastre sunt nemaipomenit de înalte şi, ca rezultat, producţia – lentă. E un proces care pur şi simplu nu poate asigura dever de masă.

Up: Cât de greu este să vinzi o ediţie ultraluxoasă cum a fost aşa-numita Diamond and Sapphire Celestial Collection, de 150 000 de dolari?

DO: Clienţii noştri au o educaţie aleasă, sunt oameni de mare succes, foarte pretenţioşi. Apreciază lucrurile foarte rafinate şi, cel mai adesea, deja au o suită de obiecte de colecţie. Marca noastră este cunoscută la nivel mondial, dar, pe de altă parte, nu aş spune că ne ştie toată lumea. Ediţia specială Celestial a fost făcută la comandă. Şi a necesitat un an întreg pentru manufacturare. Trebuie să îţi spun că, deşi fotografia este foarte bună, să ţii un asemenea stilou în mână, să contempli tu însuţi o asemenea frumuseţe este o experienţă uimitoare.

Up: Preţul „obişnuit” pentru un stilou David Oscarson este în jur de 5500 de dolari. Insist: de ce nu există şi colecţii ceva mai ieftine?

DO: Nu avem capacitatea de a face o piesă de colecţie pe care consumatorul obişnuit să şi-o poată permite. Costurile de producţie sunt prohibitive. Pe de altă parte, clienţii noştri apreciază faptul că piesele nu sunt recunoscute chiar de oricine, ci doar de cei care se pricep. Pentru ei, acesta este unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte privitoare la colecţiile noastre.

Up: Îţi calcă vreunul dintre copii pe urme în business?

DO: Copiii sunt viaţa mea. Deşi mă mai ajută din când în când în chestiunile ce ţin de afaceri, niciunul nu a luat decizia de „a lucra cu tata”. Vor ajunge la momentul în care vor trebui să-şi aleagă câte o carieră, dar mai e ceva timp până atunci. Ar fi minunat dacă măcar unul dintre ei ar decide să mi se alăture. Dar rămâne de văzut ce se va întâmpla…

Up: Tu eşti colecţionar?

DO: Îmi permit luxul de a-mi manufactura propriile instrumente de scris. Dar colecţia mea este destul de restrânsă, aşa că există loc suficient pentru tot felul de piese speciale…

Up: Mulţi ar spune că scrisul de mână e deja un obicei învechit. Tu ai o afacere legată de acest obicei…

DO: E un punct de vedere valid – era electronică ar putea curând face uitat scrisul de mână. Tocmai de aceea colecţionarii noştri iubesc ce facem noi, cel puţin eu asta simt. Biletul scris de mână a fost dintotdeauna apreciat. Iar azi, în acest univers al comunicării electronice, când şi semnătura a devenit electronică, gestul de a trimite ceva scris de mână este încă şi mai preţuit. E un mod de a sublinia importanţa gândurilor, sentimentelor şi emoţiilor pe care vrei să le transmiţi. Plus că cere mai mult timp. E un lux la care mulţi sunt dispuşi să renunţe de dragul eficienţei.

Up: Am vorbit despre scris, aşa că următoarea întrebare vine firesc: ce îţi place să citeşti?

DO: Mi-a plăcut dintotdeauna să-i citesc pe clasici. Dar apreciez în egală măsură literatura tradiţională din care le-am tot citit copiilor mei de-a lungul anilor. Sunt momente şi amintiri unice.

Up: Te mândreşti cu faptul că eşti un tip profund dedicat familiei. Ba chiar şi spui că niciunul dintre apropiaţii tăi nu consideră lucrul acesta ca fiind plictisitor. Cum reuşeşti să ţii echilibrul între afaceri, călătorii şi timpul petrecut cu ai tăi?

DO: E greu să găseşti acest echilibru, e o luptă continuă. După cum ţi-am spus, pentru mine copiii sunt  cei mai importanţi. Dar, pentru a continua afacerea, deplasările sunt necesare. Acum, ei sunt mai mari şi se pot descurca, dar întotdeauna când mă pregătesc să plec mă gândesc (şi ei fac la fel): „Cât de repede mă pot întoarce?”.

Up: Dar bănuiesc că ai nişte destinaţii favorite…

DO: Stockholmul este acea destinaţie şi mi-ar plăcea să nu dureze atât de mult drumul până acolo. E locul copilăriei mele, iar suedeza e a doua mea limbă. Merg la Stockholm o dată sau de două ori pe an, dar de obicei doar pentru o zi, două. Îmi place, de asemenea, oraşul Vancouver pentru atmosfera lui atât de europeană – plus că e mai aproape de casă. Când copiii vor mai creşte, voi călători de plăcere mai mult, dar acum, ţinând cont şi de deplasările de afaceri, prima mea opţiune este să îmi petrec cât mai mult timp cu ei.

Up: Când spui lux la ce te gândeşti?

DO: Pentru mine, luxul poate fi recompensă, răsfăţ, poate avea diferite grade. Şi poate lua multe forme. Pentru unii, timpul este un lux, pentru alţii – călătoriile. Fiecare are tipul lui predilect de lux (unii chiar mai multe astfel de tipuri). Fiecare dintre noi îşi zice în sinea sa: “Accept doar superlativul”. Iar asta se poate aplica la mâncare, îmbrăcăminte, reşedinţe sau la orice alte lucruri, dar principiul rămâne acelaşi. Cred că adevăratul lux este să ai capacitatea să nu faci niciodată compromisuri. Dar deja vorbim despre un nivel la care va trebui mai întâi să ajung.