Fiecare ieșire într-un restaurant, fiecare plimbare pe stradă îmi stârnesc dorința de a aborda acest subiect, pentru că sunt rare ocaziile când văd un bărbat elegant (și nu mă refer aici la faptul că ar trebui să poarte costum), șarmant, nonșalant, charismatic. Vremurile actuale ne pun în față un bărbat preocupat excesiv de sine, nimic rău în asta, însă lipsit de stil personal. Și da, nu găsesc sens ca un bărbat să fie efeminat. Prin asta însă nu spun nu cochetăriei, până la un punct.
Pentru mine, bărbatul înseamnă echilibru, siguranță, certitudine, vorbire bine articulată, parfum insinuant, gesturi ferme și multă politețe. Nu pledez pentru tipul de eleganță clasică și nici nu fac apologia bărbatului de odinioară, neapărat, pentru că sunt conștientă că ar fi un inadaptat în societatea actuală. Bărbatul actual, din punctul meu de vedere, ar trebui să mizeze în primul rând pe nonșalanță, pe acel je m’en fiche și pe o atare naturalețe care să nu-l conștientizeze că, dacă este îmbrăcat într-un costum, trebuie să fie crispat, dur și încorsetat. Am mai spus-o și o repet: prototipul bărbatului actual, în opinia mea, este Vincent Cassel și mă refer aici atât la capitolul stil personal, cât și la atitudine. Întotdeauna poartă cu sine acel aer ce spune „nu mă iau în serios”, iar asta îl face să fie imposibil de neremarcat, tocmai prin acest aparent dezinteres ce contrastează cu interesul excesiv afișat de ceilalți, pentru propriile persoane.
Cămășile simple din poplin, cu mânecile suflecate, ușor șifonate, în deplină concordanță cu faptul că nu a ieșit dintr-o cutie, espadrilele de vară, părul aparent neglijent, sacourile purtate cu gândul, probabil, că este într-o pijama, zâmbetul pișicher și privirea incisivă sunt câteva note personale ale acestui mare cuceritor.
Dar nu este singurul bărbat pe care l-aș putea da ca exemplu. Îmi vin în minte Marlon Brando, în The Wild One, purtând celebra jachetă biker din piele neagră, Robert Redford, în cojocul cu blană, Alain Delon, cel pentru care cămașa casual și pantalonii de costum au constituit amprenta personală de stil, James Dean, în clasicul tricou Breton, care a rămas și astăzi o piesă de rezistență, sau Peter O’Toole, al cărui gentleman style l-a pus pe lista celor mai bine îmbrăcați bărbați ai tuturor timpurilor. Sunt mult mai mulți, însă am vrut doar să punctez că stilul personal masculin are și el nevoie de piese iconice, de mărci personale, de mici preferințe care să te diferențieze și de multă ambiție de a nu vrea să semeni cu vecinul de la masă.
Pentru asta m-am gândit să vă sugerez câteva piese pe care orice bărbat ar trebui să le aibă în garderobă.
Trenciul clasic Burberry. Dincolo de faptul că niciodată nu se va demoda, simbolizând the British Style, este una dintre piesele vestimentare care pot face outfitul unui bărbat de o eleganță atemporală. Purtat peste un costum bine croit, sau peste o pereche de jeans și cu un tricou alb din bumbac, sau peste un pulover gros din lână, va da ținutei atât un aer romantic, boem, de detectiv, dar și un aer clasic. Varianta iconică este cea cu 10 nasturi, la două rânduri, mâneci raglan, închise cu bențite late și inele, și buzunare cu nasturi. Cea mai iubită nuanță a acestui trenci este cea camel.
Cămășile din poplin bleu pot fi combinate cu un costum bej, gri sau bleumarin și accesorizate cu o cravată într-o nuanță tot de albastru, dar mai închisă. Cămașa bleu este poate mult mai versatilă decât cămașa albă, care de multe ori conferă o notă mult prea festivă ținutei. Cu alte cuvinte, cămașa bleu poate fi o prietenă și pentru o pereche de blugi, și pentru o simplă pereche de pantaloni de in. Dacă mai adaugi și o pălărie Panama, de vară, și o pereche de espadrile, este outfitul perfect nu doar pentru French Riviera, ci unul perfect citadin.
Jacheta din denim, dacă pentru mulți înseamnă un articol vestimentar purtat doar de adolescenți sau de iubitorii de rock, ei bine, nu e deloc așa. Este o piesă iconică, necesară în dressingul oricărui bărbat. Purtată atât pe dedesubtul unui blazer navy sau peste un pulover fin sau un tricou, lookul tău poate arăta casual, dar și bine controlat.
Tricoul din bumac, simplu, fără însemne, în culori neutre, alb, bleumarin, gri, nu are nimic cu care să te cucerească, în afara unei simplități șarmante, care vorbește despre tine că ai suficientă siguranță de sine încât să nu apelezi la artificii de stil stridente. Este o piesă puternică, ușor de asortat, de la ținute de zi casual până la ținute sofisticate, în care să mixezi tricoul cu alte piese vestimentare, cu multă creativitate. Este un item în care este indicat să investești, pentru că fiind atât de simplu, calitatea materialului este extrem de importantă. Ah, și un alt aspect, la fel de important, este acela de a nu alege un tricou mulat, ci unul care să-ți dea o notă relaxată.
Sacoul din in bej este, fără îndoială, un articol vestimentar ce amintește de vacanțele pe Coasta de Azur, de filmele cu Poirot, de eleganță fără pretenții. Purtat cu o cămașă fină, într-o nuanță pastel, pentru o ținută casual, sau cu un t-shirt alb, pentru o ieșire daytime, la o întâlnire de business, sacoul este o alegere rafinată care are și puțină nonșalanță, și puțină sobrietate.
N-aș vrea să omit accesoriile care, pentru mine, atunci când vorbesc despre moda masculină, sunt puține. O curea din piele cognac sau bleumarin, o batistă purtată la costum sau o simplă floare, niște pantofi din piele întoarsă, fără brizbizuri, un rucsac din piele fină, poate kaki, un ceas bine ales, care neapărat să aparțină unei mărci exclusiv de ceasuri, nicidecum unui brand de haine, niște șosete fine, în culori sobre, cu rare ocazii când pot fi colorate pentru a da farmec unei ținute poate prea lispite de unicitate, sunt cele câteva detalii care dau culoare și particularitate ținutei.