FacebookTwitterLinkedIn

Românii împrumută în situaţii neprevăzute, iar Sărbătorile nu sunt o ocazie de a creşte sumele împrumutate.  Conform cercetărilor aflate la dispoziţia Provident, în România creşterea cererii de credite nu este notabilă în perioada sărbătorilor. Ea reprezintă un procent exprimat într-o singură cifră, în timp ce în Polonia, de exemplu, în ultimii doi ani, 33 % din businessul instituţiei se realizează în perioada sărbătorilor de iarnă.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, în România împrumuturile sunt acordate pentru nevoi de bază. Astfel, principalele motive pentru care împrumută românii sunt situaţiile neprevăzute, educaţia copiilor şi urgenţele medicale sau cele legate de locuinţă, au explicat reprezentanţii Provident.  

În sprijinul acestei afirmaţii vine şi faptul că peste 90 % dintre clienţi aleg împrumutul la domiciliu, care are un cost mai ridicat, dar este livrat mai rapid şi direct acasă, în maxim 48 de ore. Dacă suma împrumutată este de 1000 de lei pe 46 de săptămâni, costul final al creditului va fi de 1319,32 lei. Totuşi, cea mai mare parte a clienţilor Provident au, la nivel declarativ, venituri disponibile de 800 de lei (după plata utilităţilor), iar 24 % dintre ei sunt pensionari.  

Studiul realizat de YouGov pentru Provident arată că numărul optimiştilor este mai mare decât al pesimiştilor: 54 % dintre români consideră că în viitor situaţia economică se va îmbunătăţi sau va rămâne neschimbată.  Studiul a fost efectuat în perioada octombrie-noiembrie 2013 pe un eşantion de 837 de respondenţi din rândul clienţilor instituţiei financiare.

Numărul clienţilor activi ai Provident era de 280.000 la sfârşitul lui septembrie 2013, iar compania şi-a  propus ca până în 2018 să ajungă la 500.000 de clienţi. Valoarea împrumuturilor emise în 2012 a fost de 106 milioane de euro.  

Provident face parte din grupul britanic International Personal Finance, cu activităţi în opt ţări, pe două continente.