FacebookTwitterLinkedIn

Cât de simplă a fost manevra! Mai întâi, a fost proiectul de lege al PSD, privind abrogarea unor taxe nefiscale, printre care și taxele radio-TV. A curs „multă cerneală” în presă, au avut loc dezbateri publice, subiectul a tulburat societatea civilă: SRR și TVR trebuie să fie finanțate prin taxele românilor! Radiodifuziunea Română, societate pe profit, a dus o companie media împotriva proiectului PSD. Când Poliția a demarat (ca la un semnal) o investigație asupra unor afaceri necurate ale Consiliului de Administrației de la Radio, campania a dispărut subit. De parcă celor de la radio li se arătase „pisica”: ori renunțați la „scandal”, ori „vă umflăm”! Irina Radu, președinte director-general al TVR, a fost mult mai puțin vocală decât colegul ei de la radio, Ovidiu Miculescu, „ține capu’ la cutie!” – parcă i s-a transmis, și bine a făcut.

După abrogarea taxelor radio-TV, Guvernul Grindeanu a alocat pentru TVR, în proiectul bugetului de stat pentru 2017, suma de 950 de milioane de lei. Un buget mai mare cu 760% faţă de anul 2016, când TVR avea alocate 125 de milioane de lei (plata releelor). Acest buget uriaș a cuprins trei direcții: bugetul de cheltuieli (care au înlocuit taxa TV), alocația pentru relee și… plata datoriilor.

Apoi, Parlamentul (majoritatea PSD) a aprobat bugetul TVR. Așadar, televiziunea a avut de unde să întoarcă banii pentru achitarea datoriilor către statul român. TVR a fost curățată de datorii. PSD a curățat-o, cu banii de la buget, adică, din impozitele contribuabililor români. De ce s-a procedat așa? Cum să lași televiziunea națională să se zbată în mizerie și să moară! Sunt atâtea exemple în ultimii 27 de ani când societăți ale statului au fost salvate cu banii poporului. Pentru că meritau. Și TVR a meritat! Nimeni nu a fost „tras la răspundere” sau sancționat pentru acumularea acestor datorii imense.

De acum încolo, TVR trebuie să execute comenzile Puterii. (Nu-i o noutate.) Pentru că a fost salvată. Politic, de PSD. Să ne mai amintim câtă zarvă și convulsii au fost pe vremea mandatului de președinte TVR al lui Stelian Tănase. Cum TVR abia mai respira, având conturile blocate! Cum Tăriceanu a avansat ideea de insolvență pentru TVR! (Sanchi!) Cum angajații TVR protestau în curtea instituției! Ce lupte intestine s-au dus! Câtă manipulare și ipocrizie, ce „balet” penibil, de ochii lumii! Gata! Lucrurile acum s-au rezolvat în stil românesc: gunoiul băgat sub preș, iar preșul a fost „aranjat” prin legea bugetului de stat.

E greu de crezut că de acum înainte, curățată de datorii și chiar cu profit de 6,43 milioane lei pe anul 2016, după cum a raportat Irina Radu, Televiziunea Română va fi mai eficientă, mai performantă, mai creativă și mai dinamică. Nu! Nu va putea să fie altfel, de vreme cu acolo se regăsesc aceiași „profesioniști” care consideră că locul lor este la TVR și că nimeni nu are dreptul să-i împiedice să iasă, până la adânci bătrâneți, cu picioarele înainte, din această instituție.

Este o iluzie că TVR va fi altfel, de vreme ce refuză să se restructureze. Instituția funcționează la comenzi politice. Și împingerea în față a unui moderator precum Ionuț Cristache („România 9”) este o comandă politică. Lansarea unei grile noi, în plin sezon de primăvară, este un praf în ochi.

CITEȘTE: CAUT SLUGĂ FULL TIME!

Problemele profunde ale instituției n-au dispărut o dată cu achitarea datoriilor. Restructurarea nu este dorită nici de angajați, nici de conducere și nici de partidul de guvernământ. Merge și așa! Oare va merge și peste cinci ani, peste 10 ani, peste 50 de ani? Nu contează, acum e sărbătoare la TVR: a scăpat de datorii.