Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesLife |
|

Săptămâna One World România marchează filmele documentare sociale

Când spui Asociația One World România, spui drepturile omului și film documentar. Pentru săptămâna 24 - 30 iulie, One World România pregătește seri cinefile, invitați fiind toți cei care apreciază genul documentar, respectă integritatea ființei umane și îndrăznesc să dezbată tema impusă de un film.
942239_10153496754378994_5522345660779571984_n

One World România s-a înființat în 2008, devenind pionieră în România în ceea ce privește dedicarea unui festival drepturilor omului, dar și filmului documentar. Inițiativa a venit din partea Centrului Ceh, pornind de la ideea unui festival asemănător, derulat deja în Praga. Început ca un festival, proiectul a continuat în 2009 cu înființarea asociației One World România și cu o ediție anuală dedicată integrării filmului documentar în educația și societatea românească.

Printre dorințele care au mânat acest proiect s-au numărat popularizarea în rândul publicului românesc a filmului documentar de calitate, inaccesibil în mod normal, dezbateri pe teme culturale și sociale, dar și crearea unei legături între ecran și privitor.

Filmele pot fi începutul unui dialog cu societatea

Datorită faptului că s-a înregistrat tot mai mult interes și feedback pozitiv, asociația și-a completat activitatea cu proiecte variate, bifând scopuri precum educația tinerilor sau facilitarea accesului la un film documentar. De exemplu, One World România la Școală a devenit un proiect care din 2015, a integrat în programul elevilor documentarul și discuțiile despre drepturile omului. Tot în 2015 s-a lansat programul KineDok powered by One World România, un proiect care și-a dorit să scoată filmul din cinematograf și să-l ducă în spații deosebite, precum cluburi, cafenele sau mansarde. Orașele mici din țară au fost invitate la proiecții, dar și la discuții informale cu regizori sau chiar cu protagoniștii filmelor.

Anul acesta, festivalul One World România a ajuns la ediția cu numărul 10 și s-a desfășurat în perioada 13 – 19 martie 2017, la București. Conceptul care a stat la baza acestei ediții a fost “frica”, în toate formele și manifestările ei. De la frica indusă de politica actuală, la frica pe care noi înșiși o putem exercita asupra altora, la acele temeri care ne fac să părem slabi.

Filmele One World România explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.

Aproximativ 45 de filme documentare au putut fi urmărite în cadrul festivalului, dar și dialoguri cu publicul, moderate de cineaști, producători, critici de film, alături de o expoziție de fotografii, fragmente din spectacole de teatru sau dans de tip documentar și discuții pe teme sociale. Tot la festival au fost prezentate trei filme românești aflate în desfășurare, aparținând regizorilor Radu Jude, Claudiu Mitcu și Monica Lăzurean-Gorgan.

“Documentariștii lucrează luni și ani de zile la câte un film. În tot acest timp sunt mai mult singuri cu subiectele și protagoniștii lor. Pentru ei e vital să își testeze ideile și imaginile printre oameni, să primească feedback și să li se audă vocea.”

Săptămâna 24 – 30 iulie reia seria filmelor din cele trei proiecte ale Asociației One World Romania: Kinedok, retrospectiva Festival ediția a 10–a și One World la Școală, invitând oamenii să călătorească din Norvegia până în Iran. Intrarea este liberă și se face în curtea Rezidenţei Scena 9 din str. I.L. Caragiale nr.30, programul incluzând câte un documentar pe seară, care va avea rol de “duș necesar pentru împrospătarea ideilor și atitudinilor noastre pe timp de vară.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii