Sanofi a luat această decizie după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat mai multor state europene să interzică utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților cu afecțiunea COVID-19. Recomandarea OMS se bazează pe un raport al publicației britanice The Lancet, potrivit căruia unii pacienți aflați sub tratament au prezentat bătăi neregulate ale inimii, înregistrându-se, de asemenea, o rată crescută a deceselor.
Sanofi se pregătea pentru efectuarea a două studii clinice de evaluare a terapiei. Primul trebuia să includă 210 pacienți din S.U.A., Franța, Belgia și Olanda care prezentau o formă incipientă a bolii. Al 2-lea studiu era planificat să includă aprox. 300 de pacienți internați din Europa, cu forme moderate spre severe de COVID-19.
Tratamentul COVID-19 cu hidroxiclorochină a fost promovat insistent de președintele american Donald Trump de la începutul lunii aprilie, iar ulterior a declarat că ia zilnic hidroxiclorochină pentru a preveni infecția cu coronavirus.
Din aprilie și până în prezent, Sanofi a donat autorităților din domeniul sănătății din mai multe state, inclusiv din România, zeci de milioane de doze de medicamente cu sulfat de hidroxiclorochină, anunțând luna trecută că a dublat capacitatea de producție.
Într-un comunicat oficial remis presei pe 9 aprilie, Sanofi România atrăgea atenția că „nu recomandă și nu susține eliberarea din farmacii a medicamentului Plaquenil (sulfat de hidroxiclorochină) în vederea administrării în afara indicațiilor aprobate – cum ar fi, de exemplu, tratamentul pacienților cu afecțiunea COVID-19 sau alte afecțiuni off-label” și că „aceste solicitări, dacă există, trebuie gestionate exclusiv de către autoritățile din domeniul sănătății.”