FacebookTwitterLinkedIn

Sandra Ecobescu, Președintele Fundația Calea Victoriei

Forbes: Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Sandra Ecobescu: Fundația Calea Victoriei a luat decizia de a trece cursurile pe on-line, astfel încât să le putem oferi în continuare oamenilor care stau acasă în această perioadă, posibilitatea de a se informa, de a se dezvolta, de a-și urma pasiunile sau interesele în anumite domenii culturale sau de dezvoltare personală.

Din fericire majoritatea cursanților noștri au primit cu bucurie și înțelegere aceasta schimbare, realizând ca izolarea de restul societății, în formă fizica, nu va aduce cu sine lipsa comunicări și a împărtășirii unor pasiuni și subiecte de interes comune. De aceea pot paricipa online la cursuri despre Istoria religiilor, Vorbire în public, Content Writing, Fotografia, Gestionarea emoțiilor, Design, Diplomație și multe altele.

Practic am mutat comunitatea fundației – lectorii, echipa și cursanții – în zona digital. Totodată acum cursurile noastre sunt accesibile și unui public care de regula nu putea participa la cursuri, persoane din alte zone alte țării și chiar românii care trăiesc în alte țări.

Cumva acest moment de criza a adus cu sine o schimbare ceruta de publicul din afara capitalei, și, pentru viitor, un public mult mai mare. Este un nou început, într-un fel, care aduce cu sine multă adrenalină, satisfacții și provocări.

Forbes: Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Sandra Ecobescu: Angajații pot lucra de acasă, ne-am organizat la mijocul lunii martie astfel încât să putem comunica prin zoom, telefon si mail cât mai eficient. Din fericire natura activității noastre ne permite să lucrăm fiecare acasă la el, deci nu este o adaptare foarte dificilă la noile condiții.

Forbes: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Sandra Ecobescu: Guvernul ar trebui să sprijine zona educațională și culturală care va fi afectată în urma crizei economice care deja a început. Ar trebui să susțină prin granturi sau scutiri de chirii și impozite. În caz contrar, zona independentă, creativă și culturală  se va întoarce la un punct zero și multe initiative extrem de frumoase din capitală și din țară probabil vor disparea.

De asemenea, și companiile multinaționale pot sprijini prin sponsorizări, după ce lucrurile vor reveni la un ritm mai normal, proiectele culturale și educative, cum ar fi concertele și evenimente culturale pentru publicul larg.

După perioada de retragere în interiroul caselor oamenii vor simți nevoia, poate mai mult ca înainte, să iasă, să se bucure de proiectele culturale de tot felul, printre care se numără și cursurile, evenimentele și concertele de muzică clasică pe care noi le organizăm.

Forbes: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Sandra Ecobescu: Eu mă concentrez pe partea pozitivă, pe ce putem menține, dezvolta și construi pe viitor, nu mă pricep la scenarii. Știu sigur că oamenii mereu vor dori să învețe, să se relaxeze, să comunice între ei, așa cum fac la cursurile Fundației Calea Victoriei. Este posibil să fie necesar să reducem costurile și să ne concetrăm pe zona online.

Forbes: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Sandra Ecobescu: Este esențială solidaritatea în mijlocul comunității, să încercăm să ne susținem emoțional și material, pe cât posibil. Fiecare dintre noi să vadă și dincolo de propriile interese, cum poate participa la un bine colectiv mai mare.

De exemplu noi, în perioada aceasta, publicăm pe canalul nostru de Youtube și pe Facebook filme foarte valoarea din arhiva fundației de la conferințe din anii trecuți, pe care publicul le poate accesa gratuit. Este vorba despre conferințe cu mari personalitați și adevărați mentori care ne pot ajuta să trecem mai bine de această perioadă și să ne bucurăm de bogăția culturală și spirituală a lumii în care trăim: Neagu Djuvara, Vintilă Mihăilescu, Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu, Tiberiu Soare etc.