FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul „City Business Development Centre (CBDC) – Structură de sprijin pentru afacerile inovative din Timişoara a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), administrat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest. Deşi valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 71.627.876,65 lei, suma efectiv cheltuită a fost de 43.733.425,25 lei, ceea ce a permis o economie considerabilă, inclusiv de fonduri europene, faţă de suma previzionată iniţial. Construcţia a început pe 22 septembrie 2010 pentru a fi finalizată la timp, pe 21 noiembrie 2012.

Clădirea are o suprafaţă închiriabilă de 9.500 metri patrati destinaţi spaţiilor de birouri şi servicii, care se adaugă celor 25.000 metri patrati livraţi deja în perioada 2007 – 2010. Printre noile facilităţi, menţionăm un spaţiu de co-working pentru 37 de persoane, în special start-up-uri din IT, dar şi o zonă de serviced offices – birouri complet echipate cu suprafeţe cuprinse între 20 şi 40 mp – care va deservi 12 companii.

„Componenta de sprijinire a afacerilor dezvoltate la nivel local asigurată de finanţarea europeană, orientată spre IMM-uri şi start-up-uri din domenii inovative, a fost materializată prin crearea unei zone de ‚serviced offices’, concept nou pe piaţa office din Timişoara şi a unui spaţiu de co-working pentru 37 de persoane, preponderent start-up-uri din IT & C. Acest spaţiu este conceput pentru a găzdui o serie de traininguri, evenimente profesionale şi de networking care să susuţină start-up-urile şi IMM-urile din CBC. Găzduim deja sesiuni de pitching şi întâlniri specializate în IT, ca de exemplu Timişoara Mobile Development Group şi pregătim o serie de alte evenimente care să sprijine mediul antreprenorial din vestul ţării. Mai mult, IMM-urile şi start-up-urile din CBC vor primi, gratuit, un anumit număr de ore de indrumare juridică şi financiară pentru a-şi derula cât mai bine activitatea. Estimăm că proiectul nostru va contribui la crearea a cel puţin 300 de locuri de muncă suplimentare”, a declatat Ovidiu Şandor, dezvoltatorul CBC Timişoara.

Primii chiriaşi şi-au preluat de curând birourile şi s-au mutat deja în clădire, astfel încât 60% din suprafaţa închiriabilă a clădirii este deja ocupată la finalizarea lucrărilor. Vorbim atât de companii multinaţionale (SAP sau Autoliv România), cât şi de două IMM-uri locale. 

City Business Centre Timişoara este un complex de birouri clasa A, situat în zona centrală a oraşului, ce va include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, au fost finalizate clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.500 mp închiriabili. În ceea ce priveşte clădirea a cincea și ultima din cadrul complexului, dezvoltatorul pregăteşte şantierul, urmând ca lucrările de construcție să demareze în următoarele luni.

În 2010, City Business Centre Timişoara a fost desemnat Green Building of the Year de către Romanian Green Building Council şi Office Development of the Year de către EuropeProperty.com.