
Pentru liderii globali ai pieţei de smartphone-uri, Samsung şi Apple, nu va fi loc la aceasta masa “a săracilor”, deoarece terminalele lor sunt scumpe pentru consumatorii din Nigeria sau Indonezia.
“Oamenii din pieţele emergente merg direct pe internet şi sunt gata să renunţe la telefoanele normale pentru smartphone-uri, dacă acestea din urmă au preţuri accesibile”, a declarat Manoj Kohli, director executiv la operatorul indian Bharti Airtel, la Mobile World Congress (MWC) 2013.
Lenovo, companie cunoscută pentru PC-urile sale, a devenit, aproape pe nesimţite, al cincilea cel mai mare producător global de smartphone-uri, concentrându-se pe o singură piaţă: China. Compania îşi extinde acum oferta de smartphone-uri ieftine în India, Rusia şi Indonezia, alte pieţe cu potenţial. “Am avut mare succes în China şi ştim cum să câştigăm pe pieţele emergente”, a declarat Yang Yuanging, directorul executiv al Lenovo.
Totodata, ZTE şi Huawei au cucerit cotă de piaţă la nivel global oferind terminale cu ecrane tactile, procesoare rapide şi camere foto capabile, la preţuri în jur de 100 de dolari.
Nokia a simţit pericolul şi a lansat recent un smartphone cu sistem de operare Windows Phone, modelul Lumia 720, care costă doar 140 de euro, o sumă mică pentru un terminal care rulează platforma dezvoltată de Microsoft.
Oportunităţile sunt uriaşe pe pieţele emergente
Doar 4% dintre africani deţineau un smartphone la sfârşitul lui 2012, potrivit firmei de cercetare Informa. În ţările aflate în curs de dezvoltare din regiunea Asia-Pacific, procentul era de 11%. Prin comparaţie, în America de Nord, 47% dintre utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă deţin un smartphone.
Firma de consultanţă Ovum estimează că în perioada 2012 – 2017 vor apărea 1,3 miliarde de noi clienţi ai serviciilor de telefonie mobilă, la nivel global. Africa va fi regiunea cu cea mai rapidă creştere, estimată la 6,5% pe an.
In China, competiţia puternică dintre producătorii de smartphone-uri a tras preţurile în jos. Astfel, din numărul total de telefoane vândute în 2012 în statul asiatic, 70% au fost terminale inteligente.
Şeful Lenovo crede că marii producători, precum Samsung şi Apple, se află într-o situaţie dificilă pe pieţele emergente. Cele două companii trebuie să aibă relaţii foarte bune cu operatorii telecom pentru ca aceştia să ofere subvenţii la terminalele lor scumpe. În schimb, Lenovo, care produce dispozitive accesibile ca preţ, nu are nevoie de aceste reduceri.
Samsung este în continuare lider pe piaţa chineză de smartphone-uri, însă nu va mai păstra aceasta poziţie mult timp, estimeaza Ben Wood, de la firma de cercetare CCS Insight.