FacebookTwitterLinkedIn

În acest moment, în România, în sistemul public de sănătate, activează aproximativ 200 de psihologi și 120 de medici specializaţi în psihiatrie pediatrică, iar ultimele estimări indică o scădere a numărului acestora, din cauza migraţiei personalului sanitar.

Dincolo de lipsa servicilor integrate de asistenţă psihologică, pedagogică și socială, situaţia personalului specializat în domeniul sănătăţii mintale a copilului și adolescentului este una sensibilă.

Serviciile comunitare de sănătate mintală pentru minori sunt concentrate în 28 de centre comunitare, dintre care două activează în București. 15 judeţe din ţară nu dispun de un asemenea centru, singurele soluţii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulţi sau spitalele judeţene.

Principalele obiective ale proiectului Salvaţi Copiii România le reprezintă formarea a 200 de specialiști în vederea evaluării și intervenţiei, precum și furnizarea de servicii integrate de consiliere și terapie pentru 700 de copii și adolescenţi (3-18 ani). În plus, proiectul își propune să ofere sesiuni de educaţie parentală și psiho-educaţie pentru 700 de părinţi, în cadrul centrelor de consiliere ale Organizaţiei, din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava.

Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2020, peste 25% din populaţia de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea şi şansa la o viaţă decentă.

În România, nu există o statistică a numărului total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor Organizaţiei Salvaţi Copiii, realizate prin raportarea la datele internaţionale furnizate de OMS, în momentul de faţă, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală. Copiii cu dificultăţi emoţionale și comportamentale sunt de trei ori mai expuși riscului de a fi victime ale abuzului și neglijării decât restul copiilor.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în România, 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor. 1 din 8 copii crescuţi astfel va primi un diagnostic clinic, urmare a abuzului în familie. Conform datelor publicate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie la finalul lunii septembrie 2014, 9.458 de situaţii de abuz au fost înregistrate oficial în sistemul de protecţie a copilului.

„Ca să asistăm la o dezvoltare reală a acestui sistem este nevoie, în primul rând, de trecerea de la intervenţia bazată pe medicaţie, disponibilă în spitalul de psihiatrie, către intervenţia realizată la nivelul serviciilor educaţionale și de protecţia copilului. Consilierii școlari și echipele multidisciplinare din direcţiile de protecţie a copilului sunt actori cheie în identificarea și intervenţia timpurie și eficace în cazul acestei categorii vulnerabile”, a declarat Gabriela Alexandrescu (Foto), președinte executiv al Salvaţi Copiii România.