
Anul trecut, în 2014, Salvaţi Copiii au strâns un total de 4 milioane de euro, fundaţiile şi companiile private contribuind cu sume între 20.000 şi peste 500.000 de euro, potrivit raportului ONG-ului. Fondurile strânse de organizaţie au crescut de la an la an cu câte 5-10%.
Şefa ONG-ului acuză marile întârzieri în decontări şi lansarea fondurilor pe care se bazează organizaţiile: „Noi încă aşteptăm după trei ani să ni se ramburseze 400.000 de euro de către Ministerul Educaţiei”, spune ea. „Aceşti bani au fost investiţi de noi în proiectul de diminuare a violenţei în mediul şcolar. Un alt proiect care viza integrarea grupurilor defavorizate în sistemul educaţional, a trebuit suspendat timp de 6 luni pentru că Ministerul nu a dat banii la timp”.
Modul de funcţionare este următorul: banii se dau în avans, sunt cheltuiţi de ONG, care face un raport , îl trimit şi apoi, teoretic, banii sunt returnaţi de către Minister în maxim 45 de zile. Dar nu întotdeauna aceste perioade se pot respecta. „Pe de altă parte, dacă nu continui proiectul înseamnă că nu ţi-ai onorat contractul, e complicat, e distrugător modul în care se face managementul de proiecte”, spune Alexandrescu.
Din acest motiv, Salvaţi Copiii şi alte organizaţii se bazează mai ales pe contribuţii de la companii şi public, dar şi pe fondurile direct la Comisia Europeană, unde nu se schimbă regulile în timpul contractului.
Organizaţia lucrează în prezent la o radiografie a fondurilor din sistem şi a nevoilor, pentru a ajuta la implementarea unei strategii pentru sănătatea mamei şi copilului. „Nu cred că România îşi permite acum să nu acorde importanţa cuvenită acestui domeniu”, spune preşedinta asociaţiei. „Atunci când am venit la Salvaţi Copiii, acum 24 de ani, erau 5,5 milioane de copii, acum sunt 3,9 milioane de copii”, adaugă ea.
„Sănatatea mamei şi copilului trebuie să fie o prioritate, un program naţional, sprijinit de Ministerul Sănătăţii alături de celelalte programe dedicate bolilor grave. El există pe hârtie, dar nu se ştie câţi bani se alocă. În plus, pentru a avea un program naţional trebuie să ai un departament dedicat la nivelul ministerului. Domnul Ministru Bănicioiu a fost de acord să îl creeze, dar este un departament cu 2 posturi, din care unul singur e ocupat”, explică Alexandrescu. „Încercăm să vedem care sunt nevoile locale exact. Este necesară mai ales o reţea socio-medicală în zona rurală, mai ales unde sunt persoane defavorizate şi au plecat mulţi medici.”
Gabriela Alexandrescu are studii de Cibernetică și planificare economică, Drept monetar international şi a urmat cursuri de drepturile copilului la Universitatea din Ghent. Ea a început să lucreze ca director economic la Salvaţi Copiii, pe vremea când organizaţia funcţiona într-un apartament.