Cautare
, Contributor

Forbes.com

Lifestyle |
|

Salvați copiii

Copiii sunt cei mai expuși și mai vulnerabilizaţi, atunci când o societate trece prin crize, fie că vorbim despre crize politice, economice, de legitimitate. Și asta pentru că orice moment dintre cele mai vulnerabile social afectează pilonii unei societăţi sănătoase.
gabriela alexandrescu IMG_3266

„2% pentru maternităţi înseamnă că Adi, care avea 870 de grame la naștere, a împlinit un an și trei luni.“ Gabriela Alexandrescu, Salvaţi Copiii România

Forbes: Gabriela Alexandrescu, sunteţi de 27 de ani în Organizaţia Salvaţi Copiii România. Practic, organizaţia are vârsta României postcomuniste și a fost martorul acestor ani lungi de tranziţie. Cum se vede copilul în această tranziţie?

Gabriela Alexandrescu: Copiii sunt cei mai expuși și mai vulnerabilizaţi, atunci când o societate trece prin crize, fie că vorbim despre crize politice, economice, de legitimitate. Și asta pentru că orice moment dintre cele mai vulnerabile social afectează pilonii unei societăţi sănătoase, după care evaluăm cât de bine funcţionează sistemul, să îi spunem așa: sănătatea, educaţia și siguranţa vieţii. Toate cele trei paliere –  școala, spitalul, strada – îl privesc pe copil. De aceea e crucial să avem mereu copilul și respectarea drepturilor acestuia în atenţie. Situaţia copilului în România s-a îmbunătăţit considerabil în cei 27 de ani, dar în continuare trebuie să fim vigilenţi și să ajungem la acel grad de maturitate, în care instituţiile publice, autorităţile decidente să dezvolte politici publice funcţionale pentru ca orice copil să aibă garantat dreptul la viaţă, la educaţie, la dezvoltare fizică și emoţională.

 

Forbes: Salvaţi Copiii România are câteva reușite notabile, cum este legislaţia privind incriminarea abuzului asupra copilului, programul „A doua șansă“ și, în ultimii ani, cel de reducere a mortalităţii infantile. De ce Salvaţi Copiii a adăugat, iată, programelor dedicate accesului la educaţie un program de sănătate?

Gabriela Alexandrescu: Ei bine, nu l-am adăugat noi, în încercarea de a dezvolta noi direcţii,  ci a venit în mod natural. Dar să știţi că programul de combatere a mortalităţii infantile este profund legat de cele de educaţie. În primul rând, pentru că una dintre cauzele mari ale ratei ridicate de mortalitate infantilă în România ţine de educaţia medicală, de îngrijirea sarcinii și chiar a nou-născutului. Mai apoi, ţine de educaţia întregii societăţi o justă prioritizare, or supravieţuirea nou-născuţilor în maternităţi este prima pe listă. Sunt gravide care nu au acces la monitorizarea medicală a sarcinii și de aici începe un întreg cerc vicios: fără control medical, fără a ști că are un risc de naștere prematură, de pildă, viitoarea mamă nu ajunge la o maternitate dotată corespunzător salvării unui prematur. Intervenţia medicală în cazul acestor copii care se nasc încă nepregătiţi pentru lumea din afară trebuie să fie imediată. Sunt minute de aur, pentru că ele fac diferenţa dintre viaţă și moarte, iar aceste minute de aur se măsoară în echipamente medicale, cu care noi dotăm maternităţile, în funcţie, firește, de nevoia fiecăreia.

 

Forbes: Cum arată tabloul general? Unde să nu se ducă gravidele să nască?

Gabriela Alexandrescu: Tabloul general nu arată bine, de vreme ce în România mor de două ori mai mulţi copii sub un an decât media din Uniunea Europeană. Dar arată încurajator. De ce spun asta? Pentru că, de când am început acest vast demers de dotare a maternităţilor rezultatele s-au văzut. Vă reamintesc că rezultat, în acest context, înseamnă că Adi, care a avut 870 de grame la naștere, are acum un an și trei luni și se joacă cu trenuleţe. Așadar, progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalităţii infantile a scăzut.  Astfel, în 2010, la startul programului Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuţi vii. În doar cinci ani, ţara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.

Forbes: Ne puteţi oferi câteva cifre?

Gabriela Alexandrescu: Sigur că da. Din cele 180 de maternităţi în total, mai sunt 113 în care este nevoie de dotări. În total, am ajuns în 67 de maternităţi din 37 de judeţe, care au avut nevoie de aparatură medicală fără de care șansa la viaţă a prematurilor ar fi scăzut dramatic. Am reușit să donăm maternităţilor 275 de echipamente medicale. În 2016 doar, Salvaţi Copiii a dotat cu aparatură medicală 31 de maternităţi. Trebuie să știţi că efortul a fost al oamenilor de bine, o parte semnificativă a acestor fonduri, 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit, transformând banii în viaţă pentru copiii născuţi prematur.

 

Forbes: Dar asta este minunat! Practic, e vorba despre bani pe care contribuabilul îi investește direct în maternităţi și încă fără mare efort.

Gabriela Alexandrescu: Așa este. Vorbeam despre importanţa educaţiei – Salvaţi Copiii a mizat mereu pe implicarea societăţii, a voluntarilor, a celor care vor să își asume binele. De aici pornind, treptat, învaţă și autorităţile  să pună pe agendă problemele cu care copiii se confruntă. Până la sfârșitul lunii mai, fiecare contribuabil poate ajuta în mod direct maternităţile să aducă pe lume copiii în condiţii medicale care să nu le pună în niciun fel de risc viaţa.  Spun direct, pentru că toate fondurile pe care Salvaţi Copiii le obţine din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit ajung nemijlocit la beneficiari, adică la maternităţi. Toţi cei care doresc să sprijine cauza copiilor născuţi prematur pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/doilasuta. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până  în 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Forbes: Gabriela Alexandrescu, mulţumim.

Gabriela Alexandrescu: Eu mulţumesc și mulţumesc  tuturor celor care ne sunt alături și care au înţeles că binele nu e un concept abstract, ci o sarcină a fiecăruia dintre noi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii