
Van Cleef & Arpels – Lady Arpels Planetarium
Îmi plac mult Van Cleef & Arpels. Foarte mult. Pentru că sunt consecvenți filosofiei lor de a înfățișa poezia timpului și pentru că au unele dintre cele mai frumoase creații orologiere pe care le-am văzut vreodată. Anul acesta, la Salonul de la Geneva, au prezentat un ceas minunat: Lady Arpels Planetarium, o piesă extraordinară care ilustrează Soarele și cele mai apropiate planete (Mercur, Venus și Terra) alături de satelitul său natural, Luna. Fiecare corp ceresc se deplasează la viteza sa reală, înconjurând cadranul în 88 de zile – Mercur, 224 de zile – Venus și 365 de zile – Pământul. La rândul său, Luna se rotește în jurul Pământului preț de 29,5 zile, într-un superb balet celest.
Vacheron Constantin – Métiers d’Art Les Aerostiers
Nu e niciun secret că Vacheron Constantin se numără printre preferații noștri datorită caracterului extraordinar al creațiilor orologiere care le poartă numele. Anul acesta au lansat cea mai frumoasă colecție de Métiers d’Art – Les Aerostiers, o serie de cinci modele de ceasuri ale căror cadrane sunt, de fapt, un adevărat tablou, înfățișând modele istorice de baloane cu aer cald – mai precis, primele baloane care s-au ridicat de la sol, la sfârșitul secolului 18, în Franța. Sunt adevărate capodopere și sunt doar 25, dar sperăm că, la un moment dat, Vacheron Constantin va decide să mai realizeze astfel de modele.
Greubel Forsey – GMT Earth
Am avut bucuria de a examina îndeaproape acest ceas extrem de rar – doar 33 de exemplare vor fi manufacturate de brandul ultraexclusivist. Este un ceas de circa 600.000 de euro, care se distinge de predecesorul său Greubel Forsey GMT prin faptul că globul pământesc 3D, care se rotește o dată la 24 de ore, este vizibil în toată splendoarea sa datorită capacului din cristal safir. Restul funcțiilor rămân aceleași: ore, minute, secundă periferică, rezerva de funcționare de 72 de ore, indicatorul GMT și indicatorul timpului universal în 24 de zone orare, precum și tourbillonul de 24 de secunde înclinat la 25 de grade.
Hermès – Carre H
Pentru Hermès, debutul la Salonul de la Geneva (până în 2018, brandul a expus la Basel) a însemnat o prezență relaxată, sub semnul jocului – standul Hermès oferea numeroase posibilități de a descoperi noile modele prin intermediul jocurilor de modă veche. La rândul lor, noutățile prezentate au avut un aer jucăuș, șic, fără a părea că se iau foarte mult în serios. Cel mai mult mi-a plăcut rezultatul colaborării cu designerul Marc Berthier, care a modernizat puțin celebrul Carre H – ceas pe care îl proiectase în 2010. Carcasa pătrată din oțel a fost mărită până la 38 mm, iar cadranul vișiniu închis sau negru este finisat cu un centru guilloche. Mecanismul automatic H1912 oferă o rezervă de funcționare de 50 de ore.

Parmigiani – Kalpa Hebdomadaire
Michel Parmigiani, unul dintre orologierii pe care îi respect, marchează anul acesta 20 de ani de la lansarea modelului emblematic al casei – Kalpa. Mă voi opri asupra modelului Kalpa Hebdomadaire, care are același nume și același mecanism (PF110, mecanic cu remontaj manual) precum piesa din 1998. Pe de altă parte, domnul Parmigiani și-a dorit și a realizat un mecanism care să urmeze forma curbată a carcasei, un deziderat foarte dificil de pus în practică. Mecanismul este, desigur, realizat în întregime in-house și oferă o rezervă de funcționare de opt zile (de unde și denumirea de Hebdomadaire). Carcasa din aur roz contrastează foarte frumos cu cadranul.
Ulysse Nardin – Diver Deep Dive
Ulysse Nardin a introdus, într-o ediție limitată la 300 de exemplare, modelul Diver Deep Dive, care se laudă cu o etanșeitate de până la 1.000 de metri adâncime. Ceasul este dotat cu o valvă de heliu și cu o pârghie de siguranță din titan. Cureaua din cauciuc se extinde sau se contractează în funcție de compresia costumului de scafandru.
Moser – Venturer Concept Blue Lagoon
De mulți ani, de când i-am descoperit într-un apartament al hotelului Ramada din Basel, mă număr printre admiratorii acestui minibrand elvețian, care creează unele dintre cele mai frumoase și mai durabile ceasuri din industrie. Și din lume. E drept că anul acesta au reușit să supere multe personalități orologiere cu campania lor prin care arătau care este, de fapt, costul real al unui ceas – indiciu: foarte, foarte puțin, sau cel puțin așa spune Moser. De asemenea, aruncați o privire la Swiss Icons Watch ca să înțelegeți la ce se referă. Lăsând scandalul la o parte, eu m-am îndrăgostit de Moser Venturer Concept Blue Lagoon, un ceas cu carcasa de 39 mm, din aur alb și un cadran fumé turcoaz absolut minunat. Mi-a atras atenția și Unusual Endeavour Flying Hours – un mod minimalist, original și inovativ de a indica timpul cu ajutorul unor discuri pe cadran.

CITEȘTE ȘI Chopard – independență și spirit caritabil
Roger Dubuis – Excalibur Aventador S Blue
Roger Dubuis și Lamborghini au unul dintre cele mai solide parteneriate din ultima vreme între lumea orologieră și universul automobilistic. În urma acestui parteneriat, s-a născut Excalibur Aventador S Blue, creat din același carbon C-SMC precum bolizii Lamborghini. Carcasa de 45 mm include și o carcasă intermediară din titan, acoperită de cauciuc albastru. Mecanismul este RD103SQ și poartă celebrul Poincon de Geneve. Roger Dubuis se bazează, evident, pe caracterul extraordinar al ceasului pentru a-i curta pe doritori și cunoscători, dar și pe experiențele palpitante și exclusiviste pe care le oferă prin prisma parteneriatului cu Lamborghini – ca, de pildă, prezența în culisele curselor de Formula 1.

Baume & Mercier – Clifton Baumatic
La ediția de anul acesta a Salonului de la Geneva, Baume & Mercier a prezentat în premieră mecanismul realizat în cadrul grupului Richemont exclusiv pentru propria marcă. Este vorba despre calibrul automatic BM12-1975A certificat COSC, în manufacturarea căruia s-a ținut cont de unele dintre cele mai „delicate“ aspecte ale pieselor de măsurat timpul, precum antimagnetismul, stocarea energiei sau rezistența la fricțiune. Astfel, precizia și durata de funcționare au fost sporite prin folosirea unor materiale rezistente precum siliconul, dar și prin inovații tehnice de ultimă oră. Cu un diametru de 40 de milimetri, ceasul are o autonomie de funcționare de 120 de ore, ceea ce este o adevărată performanță în această categorie de preț.
Panerai Luminor – Due 3 Days Automatic Acciaio
Una dintre realizările cu care se poate lăuda casa orologieră florentină este faptul că, de anul acesta, va oferi modele echipate exclusiv cu propriile mecanisme. Mai mult decât atât, a reușit acest lucru fără a mări considerabil prețurile față de modelele echipate cu mecanism ETA de până acum. Dacă această mutare putea fi anticipată într-o oarecare măsură de cei mai mulți dintre Paneriști, surpriza acestui Salon a constituit-o, fără doar și poate, dimensiunea neobișnuită a noilor modele din colecția Luminor Due. Cu un diametru de 38 de milimetri, modelul PAM00756 este cel mai mic ceas oferit vreodată de brandul italian. Echipat cu calibrul automatic cu data afișată în dreptul orei 3 și secunda periferică în dreptul orei 9, modelul este disponibil atât într-o carcasă din aur roz, cât și din oțel.
IWC – Portugieser Hand-Wound
Pentru manufactura din Schaffhausen, 2018 stă sub semnul aniversării celor 150 de ani de la înființare. Cu această ocazie, IWC a creat o serie de 27 de modele noi pentru fiecare colecție consacrată din portofoliu, adaptate, bineînțeles, exigențelor tehnice și estetice actuale. Cu un diametru de 43 de milimetri, modelul Portugieser de anul acesta mai păstrează doar dimensiunea primelor exemplare lansate în 1930, restul fiind reinterpretat în manieră modernă. Ceasul este animat de calibrul 59215 cu încărcare manuală, având o autonomie de opt zile.

Audemars Piguet – Frosted Gold Royal Oak Double Balance Wheel Openwork
Calibrul automatic 3132 cu dublu balansier lansat în urmă cu doi ani a revenit anul acesta sub „mantia de gheață“ a unei spectaculoase carcase din aur alb, cu o suprafață ce pare bătută în diamante – efect obținut prin folosirea unei tehnici străvechi de prelucrare a aurului cunoscută sub denumirea de „tehnică florentină“. Mecanismul cu o autonomie de 45 de ore este adăpostit de o carcasă cu un diametru de 37 de milimetri și este etanș până la 50 de metri.
Lange & Söhne – Triple Split
Manufactura germană ne-a obișnuit deja cu prezentarea unora dintre cele mai sofisticate creații orologiere în cadrul Salonului de la Geneva, iar ediția de anul acesta nu face excepție. O performanță tehnică de senzație, modelul Triple Split este primul cronograf split-seconds capabil să măsoare diferite intervale de timp de până la 12 ore. Cu această nouă piesă ultracomplicată, A. Lange & Söhne și-a doborât propriul record deținut de cronograful Double Split din 2004 încoace. Restul detaliilor tehnice sunt însă prea complicate pentru a putea fi rezumate aici, însă vom reveni cu un articol pe larg în revista Lifetime.

Cartier – Rotonde de Cartier Mysterious Day & Night
Inspirat de ceasurile de masă create de casa pariziană la începutul secolului trecut, noul model Mysterious Day & Night reunește în interiorul său două dintre cele mai spectaculoase complicații poetice orologiere: un cadran „misterios“ pe suprafața căruia plutește perechea Soare-Lună, indicând alternanța dintre zi și noapte de-a lungul unei scale numerotate de la 6 la 6, în vreme ce minutele pot fi citite pe un display cu afișaj retrograd situat în partea de jos a cadranului. Echipat cu mecanism cu întoarcere manuală manufacturat 9982 MC, cu o autonomie de funcționare de 48 de ore, ceasul este disponibil într-o carcasă din aur roz de 40 de milimetri.
Jaeger-Le Coultre – Polaris Three-Hand Automatic
În 2018, Jaeger-Le Coultre readuce un clasic în lumina reflectoarelor. Este vorba de modelul pentru scufundări cu alarmă cunoscut sub numele de Polaris. Pentru a marca renașterea acestei piese iconice lansate în urmă cu 50 de ani, manufactura din Le Sentier a creat o serie întreagă de noi modele, dintre care cel mai simplu și mai accesibil este cel automatic din oțel cu diametru de 41 de milimetri. Atributele sport ale acestei piese sunt discret subliniate de cele două butoane, unul așezat în dreptul orei 2, responsabil de reglarea scalei Rehaut, și cel pentru setarea timpului situat în dreptul orei 4. Ceasul este etanș până la 100 de metri.
Richard Mille – Tourbillon Pablo Mac Donough
Parteneriatul dintre Richard Mille și Pablo Mac Donough a început în urmă cu șase ani, atunci când brandul elvețian a creat primul model RM53 pentru jucătorul de polo argentinian. Iar dacă piesa prezentată în 2012 seamănă mai degrabă cu o navă spațială blindată, în interiorul căreia abia se întrezărea un angrenaj mecanic, anul acesta, Richard Mille a ales să lase întregul mecanism la vedere. Astfel, RM53-01 păstrează aceleași coduri estetice cu care ne-a obișnuit această marcă, iar câteva elemente tehnice inspirate din lumea automobilelor îl protejează împotriva șocurilor și loviturilor inerente acestui sport ecvestru.
Piaget – Altiplano Ultimate Concept Watch
Piaget se mândrește cu o tradiție îndelungată în ceea ce privește mecanismele ultraplate, această performanță în reducerea dimensiunilor asigurându-i până și un loc în Cartea Recordurilor. Anul acesta însă, brandul elevețian s-a întrecut pe sine, prezentând cel mai subțire ceas mecanic cu întoarcere manuală. Cu o carcasă de 41 de milimetri, noul model Altiplano are incredibila grosime de doar 2 milimetri. În ciuda dimensiunilor și a numărului redus de componente, autonomia de funcționare este de 44 de ore. Chiar dacă e vorba deocamdată doar de un prototip, Piaget a demonstrat cu acest exemplar că este maestrul incontestabil al pieselor ultraplate.
Montblanc – TimeWalker Manufacture Chronograph
Aspectul relativ comun al acestui cronograf de 43 de milimetri din familia TimeWalker este compensat de un mecanism cu totul și cu totul nou – un cronograf automatic MB 25.10 cu o autonomie de funcționare de 46 de ore, care a fost realizat de la zero de către manufactura cu rădăcini în nordul Germaniei. Iar dacă unele modificări de pe cadran, precum așezarea contoarelor în dreptul orei 3, 6 și 9, în loc de 6, 9 și 12, pot fi trecute ușor cu vederea, prețul de 4.900 de euro va atrage cu siguranță atenția nou-veniților în clubul pasionaților de înaltă orologerie.
