Cautare
, Contributor

HR |
|

Salariul mediu net a crescut cu 2% în noiembrie

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în noiembrie, de 5.565 lei, cu 113 lei mai mare decât în luna octombrie 2020, înregistrând o creștere de 2,1%.  
bani romanesti BNR

De asemenea, câștigul salarial mediu nominal net a ajuns la 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă, cu 68 lei (+2%), arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) și anume 8273 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1668 lei.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.

“În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, precizează INS într-un comunicat.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

-5,2% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

-între 1,5% şi 3,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri şi restaurante, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii