Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Salariul mediu net a fost de 1.650 lei în noiembrie. Care sunt domeniile unde s-au înregistrat scăderi

guliver_gettyimages_6_opt.jpg
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1650 lei în luna noiembrie 2013, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,2%), potrivit Institutului Naţional de Statistică. 

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,8%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4118 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (905 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2013.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) – o creştere de 27,2%. Apoi, pe locul al doilea se situează cei care lucrează în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive (cu un procent între 10,0% şi 12,0%). Pe locul al treilea se află angajaţii din domeniul tipăririi şi reproducerii pe suporturi a înregistrărilor, intermedierilor financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricării echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 5,0% şi 8,0%).

Ei sunt urmaţi de cei care lucrează în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile care au înregistrat creşteri salariale între 3,5% şi 5%.

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate (între 4% şi 6%) şi în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) care au înregistrat scăderi salariale între 2% şi 4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2013, cu 0,7%, respectiv 0,5%. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii