FacebookTwitterLinkedIn

„Romania are deja protejat «Salamul de Sibiu» la nivel european, dar protecția intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, așa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie și «Telemeaua de Ibănești» care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că din punct de vedere cronologic s-a depus documentația înaintea «Salamului de Sibiu», dar a fost o contestație a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situația și cred că într-o lună cel mult vom primi și pentru acesta. Urmează «Novacul afumat»”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anunțul privind înregistrarea „Salamul de Sibiu” (IGP) ca produs de Indicație Geografică Protejată a fost publicat vineri, 19 februarie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016.

Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declarație de opoziție.

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, „Salamul de Sibiu” dobândește oficial denumirea de indicație geografică protejată la 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv pe 10 martie 2016.