Cautare
, Contributor

Specialist în comunicare și marketing. Analizează universul consumatorilor pornind de la insight-uri din studii sociologice, psihologice și antropologice.

Uncategorized |
|

Să ne reamintim cine suntem

O persoană care lucrează la birou, ca mine și ca tine, poate sta pe scaun peste șapte ore pe zi fără să se ridice... asta înseamnă că în 2018 am stat jos, fiecare în parte, peste o mie de ore.
Olivia Petre_new febr 2018_tanned

Nicio generaţie de dinaintea noastră nu a fost atât de sedentară. Nicio generaţie nu a inventat atâtea activităţi pe care să le poată face fără a se ridica în picioare și a se mișca. De când avem iPads, am trecut de la poziţia Bi-pedă la cea I-pedă, se pare. Stăm la birou. Stăm la televizor. Stăm pe telefon. Stăm la masă. Stăm cu cartea în mână. Stăm în taxi. Stăm la o cafea. Stăm la un joc.

Până și puţinele săptămâni din an în care chiar ne mișcăm ni le planificăm tot stând pe scaun, cu laptopul în braţe. Și ne simţim datori să compensăm în ele pentru toată inactivitatea de peste an. Cufundaţi comod în bula noastră corporatistă, am înghiţit cu totul teoria unui „quality time” care, doar pentru că este „about quality”, credem că nu poate și nu trebuie să mai fie și despre „quantity”. Pentru că nu putem avea dreptul la ambele. Și totuși, ghinion, cantitatea contează.

Studiile legate de noul nostru stil de viaţă au fost dintotdeauna pline de semne de alarmă… boli de inimă, obezitate, circulaţie proastă, diabet, cancer, durată de viaţă scurtată… numai că până acum apărea ideea salvatoare a unor exerciţii de 30 de minute pe zi. Noile cercetări ne iau însă și această iluzie… exerciţiile zilnice sunt minunate, da, dar nu contracarează efectele orelor de nemișcare care se contorizează în zile, săptămâni și ani din viaţa noastră. Iar dacă ne gândim la ziua de lucru de nouă ore din România (cea mai lungă zi de lucru din toată Europa, conform Insider, 2018)… aproape că începem să îi admirăm pe colegii care ies des la ţigară. Mai ales că pentru fiecare dintre ei se găsesc alţii care sunt sau doar se simt atât de ocupaţi ori de stresaţi încât nu au timp să se ridice ca să bea apă aproape jumătate de zi.

Kind reminder: Avem 639 de muşchi în corp, iar când stăm în picioare folosim 300 dintre ei doar pentru a ne menţine echilibrul. Nu am fost făcuţi să stăm pe un scaun toată ziua, indiferent de funcţia înscrisă pe el.

Am fost făcuţi să alergăm, unii după alţii sau pentru a ne prinde de mână copiii zburdalnici. Am fost făcuţi să ne urcăm pe dealuri și pe munţi și să ne întindem mâinile după flori sălbatice. Am fost făcuţi să ne învârtim în roată când suntem copii și să dansăm până la epuizare când creștem mari… Am fost făcuţi să înotăm, să vâslim, să ne căţărăm, să sărim în sus de bucurie sau de nebunie… Am fost făcuţi să vedem cele zece milioane de nuanţe și culori și să ne pictăm în ele un univers viu și numai al nostru… Am fost făcuţi să râdem și să plângem în hohote, chiar dacă ne umplem de riduri pentru care nu s-au inventat injecţii cu Botox. Am fost făcuţi să conducem animalele la păscut, chiar dacă am uitat că bunicii noștri făceau asta, nu numai mașinile la birou… Am fost făcuți să auzim mai mult decât notficările unui smartphone, să ascultăm sunetele unei furtuni, că să ne putem și speria de ele.

Am fost făcuţi să gustăm ploaia, când în București nu vine să te ia niciun Uber, și mirosul de mâncare gătită pe scară, când ne-am săturat de fast-food și de catering. Am fost făcuţi să ne citim ochi în ochi iubirile, nu doar să ne trimitem emoticoane cu inimi. Am fost făcuţi să simţim în oase gerul dimineţilor de decembrie chiar dacă scaunele auto au cinci trepte de încălzire. Am fost făcuţi ca la sfârșitul zilei să avem picioarele obosite de mers, nu numai degetele obosite de tastat.

Știu că nu ne putem întoarce în trecut și că lumea evoluează rapid. Dar simţurile și nevoile noastre rămân aceleași. Mă întreba cineva ce îmi doresc cel mai mult în 2019, întrucât „pare că le am pe toate”. Îmi doresc să ne reamintim mai des pentru ce am fost făcuţi. Ceea ce vă urez și dumneavoastră.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii