Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Să le arătăm copiilor în fiecare zi  cât sunt de importanți pentru noi!

Echilibru. Este valoarea pe care o căutăm cu toții în ultimul timp, după ce ne-am dat seama că extremele nu aduc nimic bun în viața noastră. Însă pentru a reuși să aducem într-un echilibru perfect viața profesională și viața de familie - tocmai pentru a oferi timp de calitate și nu doar momente în care trăim unii lângă alții - ar fi bine să înțelegem ce înseamnă acest timp de calitate. de Gabriela Maalouf
Psihoterapeut Gabriela Maalouf

Evident că fiecare om este diferit și acest concept poate însemna altceva pentru fiecare în parte. De aceea, în acest articol am decis să includ și părerile membrilor familiei mele despre ce reprezintă pentru ei timpul de calitate.

„Timpul de calitate este timpul în care avem mintea limpede și ne putem concentra asupra nevoilor celorlalți, e timpul în care punem pauză grijilor care ne bântuie mințile“, spune soțul meu.

„Timpul de calitate este atunci când părinții se joacă jocurile pe care le vrem noi, când nu sunt mofturoși și când nu se plictisesc repede“, spun copiii mei, Charlize și Karim.

Chiar dacă există diferențe de percepție, regăsim și puncte comune, cum ar fi disponibilitatea emoțională. Pentru a oferi cuiva calitate, e nevoie de 2 lucruri: să-ți dorești asta și să fii disponibil.

Știu multe metode de  gestionare a timpului – lipsa lui fiind unul dintre motivele pe care le invocăm mereu când vine vorba despre timp petrecut cu familia. O metodă probată și foarte eficientă este aceea a ceasului – confecționăm un ceas pe care îl împărțim în mai multe secțiuni, fiecare reprezentând activități zilnic. Ceasul meu arată cam așa: 8 ore la birou, 3 ore – treburi în casă, 1 oră – joacă, 1 oră pentru mine, 2 ore în trafic, 9 ore somn. Evident, ceasul este diferit de la persoană la persoană, dar este o metodă vizuală de a conștientiza unde depunem cel mai mult efort. Delimitând astfel responsabilitățile pe care le avem zilnic, putem vedea de unde putem lua timp pentru a adăuga acolo unde este deficit. Responsabilitatea nu este nimic altceva decât abilitatea noastră de a răspunde cerințelor zilnice (răspuns+abilitate=responsabilitate). Suntem abili în fiecare zi să le facem pe toate? Probabil că nu. Atunci, în loc să ne panicăm, trebuie să vedem cum putem jongla între ce avem de făcut.

Timp de calitate cu copiii noștri înseamnă, într-adevăr, timp în care suntem disponibili emoțional să le satisfacem nevoile de bază – nevoia de afecțiune fiind cea mai importantă dintre toate. Timpul de calitate poate dura oricât și poate fi oferit oriunde – pe drumul dintre școală spre casă, în parc, la masă sau chiar înainte de culcare. Timp de calitate poate fi atunci când decidem să citim împreună, când gătim sau când ne ajutăm unii pe ceilalți.

Timpul de calitate nu este o corvoadă, o altă obligație în programul zilnic, ci este momentul în care simțim că putem da și putem primi, iar asta nu este o coordonată fixă. Este important să le arătăm copiilor noștri că sunt importanți pentru noi și că nu ne îngrijim doar de nevoile fizice – cu ce se îmbracă, ce mănâncă sau ce teme au de făcut. Important te simți atunci când ești văzut, auzit și înțeles în orice moment al tău, mai bun sau mai puțin plăcut.

Timpul de calitate este momentul în care ești 100% prezent în viața celuilalt și ești pregătit să îi oferi cel mai important cadou, timp din viața ta.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii